Neka budu deo vaše ishrane: Pet namirnica koje štite od raka dojke

Pored preventivnih pregleda koji su najvažniji, i ishrana može da pomogne u borbi protiv raka dojke!

Uprkos svim apelima stručnjaka i saveta da se redovno ide na preventivne preglede, rak dojke je još uvek jedan od vodećih uzroka smrtnosti žena u Srbiji.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, svake godine od raka dojke u našoj zemlji umre 1.600 žena, a ta bolest se dijagnostikuje kod 4.600 njih.

Da bi se ta neslavna statistika promenila i da bi se sačuvali života, preventivni pregledi su od presudne važnosti jer je rak dojke u većini slučajeva izlečiv, ako se otkrije na vreme. Pored pregleda, dobro je da radite i samopreglede dojki, ali i da se zdravo hranite.

Drugim rečima, valjalo bi da u ishranu uključite ove namirnice, za koje je naučno dokazano da su efikasne u borbi protiv raka dojke, piše Yumama.

Pasulj

Mahunarke su generalno dobar saveznik u borbi protiv raka dojke, a stručnjaci kažu da bi ih trebalo konzumirati dva puta nedeljno, posebno pasulj. Mahunarke povećavaju nivo masnih kiselina koje se nazivaju butirati, a koje štite sprečavaju rast kancera, ako ih u organizmu ima u dovoljnoj količini.

Orasi

Ne samo što važe za zdravu grickalicu, orasi, odnosno fitosteroli koje sadrže, blokiraju estrogenske receptore u ćelijama raka dojke i na taj način usporavaju rast ćelija.

Jedite šaku oraha dnevno i već ste učinili nešto dobro za svoje zdravlje!

Cvekla

U kom god obliku da je jedete, dobro je! Cvekla sadrži betacijanin, koji ima antikancerogeno dejstvo, tako da, samo navalite!

Čak i liste ove namirnice je zdrav, sadrži dosta gvožđa, kalcijuma i vitamina, pa i njega možete da iskoristite za ishranu i pripremate ga kao i spanać.

Brokoli

Kupusnjače – karfiol, kelj i kupus, važe za efikasne u borbi protiv raka, ali brokoli ne zovu čuda radi "kraljem među povrćem". Ovo povrće sadrži dosta sulforafana, supstance koja pojačava enzime koji štite organizam i čiste telo od toksina koji izazivaju rak.

Beli luk

Možda ne miriše najlepše na svetu, ali je veoma zdrav! Fitohemikalije iz belog luka sprečavaju formiranje kancerogenih supstanci u želucu, koje se inače stvaraju usled konzumiranja nitrata – konzervansa koji se dodaje mesnim prerađevinama.

Istraživanja su pokazala da žene koje konzumiraju beli luk imaju 50 odsto manji rizik obolevanja od raka debelog creva, u odnosu na žene koje ne jedu luk.

Pored toga, ova namirnica koja je ozloglašena zbog svog mirisa efikasna je i u borbi protiv raka dojke, što je razlog više da je jedete češće.