Zdravlje

ČAJ KOJI ŠTITI OD VISOKOG PRITISKA I HOLESTEROLA, PA ČAK I KANCERA: Pomaže i kod čestog problema koji muči mnoge žene!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Da li ste ga već probali?

Čaj od afričkog grma, crveni čaj ili "rooibos" sve su imena za napitak dobijen od biljke Aspalathus linearis. Ovaj čaj, dostupan i kod nas po pristupačnoj ceni, ima brojna blagotvorna dejstva na organizam!

Vekovima su ga u Africi, odakle potiče, koristili za umirivanje, opuštanje, pa i ublažavanje bolova. Tek je moderna nauka pronašla na šta sve utiče crveni čaj!

Možda će vas zanimati

Brojne studije pokazale su da ima skoro jednaku količinu antioksidantnih supstanci kao zeleni čaj, "moćan" saveznik u zdravoj ishrani i životu.

Antioksidansi u crvenom čaju naročito pomažu jetri, pošto je štite od oksidativnog stresa, odnosno čine je otpornijom na štetne materije.

Studije sprovedene u Južnoj Africi i Japanu pokazale su da crveni čaj jača imuni sistem i bori se protiv slobodnih radikala koji oštećuju naše ćelije.

Antioksidansi štite telo i od ozbiljnijih bolesti kao što je kancer.

U studiji sprovedenoj na gojaznim muškarcima, ovaj čaj je smanjivao nivo "lošeg" (LDL) holesterola, a povećavao nivo "dobrog" (HDL). Autori ove studije podvukli su da su ovi efekti primećeni samo kod ljudi koji imaju problem sa viškom kilograma, ne kod inače zdravih i vitkih.

Pošto sadrži manje tanina od ostalih čajeva, neće oslabiti apsorpciju gvožđa u organizmu, a poboljšaće apsorpciju magnezijuma.

Crveni čaj se pokazao efikasnim i u snižavanju krvnog pritiska i opuštanju mišića. Ovo je naročito važno za žene jer može da bude od pomoći i pri grčevima usled menstruacije.

Za razliku od zelenog ili crnog čaja, ne sadrži kofein, što znači da možete da ga pijete i pred spavanje jer vas neće razbuditi.

Takođe, ne sadrži oksaličnu kiselinu, koja povećava rizik od stvaranja kamena u bubregu.

Sama biljka jeste bogata vitaminom C, ali ne i u obliku čaja, jer se on izgubi tokom fermentacije i kuvanja.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.