Saveti

MLEVENO MESO JE OMILJENA NAMIRNICA, ALI MOŽE BITI OPASNA: Nemojte praviti ove greške kada ga kupujete i spremate!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Neće biti bezbedno za jelo ako ovo uradite!

Ćevapi, savršena pljeskavica, faširane šnicle, samo su neki od specijaliteta koje pravimo od mlevenog mesa.

Ali ono se mora čuvati na poseban način kako se ne bi pokvarilo, a ovo su najčešće kuhinjske greške kada je u pitanju mleveno meso!

Ovo nikada nemojte raditi sa mlevenim mesom!

Ne ostavljajte ga na radnoj površini

Čim dođete iz prodavnice, odmah ga stavite u frižider. Mleveno meso je osetljiva namirnica i ne bi trebalo da stoji na sobnoj temperaturi, a ukoliko nije pravilno zapakovano već ste ga dobili u kesi ili papiru, može na radnu površinu ispustiti sokove što nije higijenski.

Ne držite ga u frižideru duže od dva dana

Sveže mleveno meso ne bi trebalo da stoji u frižideru duže od dan ili dva. Frižider će usporiti razvoj bakterija, ali ga neće u potpunosti zaustaviti. Ako ste ga kupili i niste stigli da ga pripremite nakon dan ili dva, proverite da li i dalje izgleda i miriše "normalno", a potom ga ili termički obradite ili zamrznite.

Ne zamrzavajte ga u posudi koja ne može dobro da se zatvori

Ako ste kupili mleveno meso u posudi sa plastičnom folijom, u istoj posudi ga i zamrznite, bez prebacivanja u drugu. Ako planirate da ga čuvate više meseci, preko te posude umotajte prijanjajuću foliju.

Ne odmrzavajte ga izvan frižidera

Pravilan i bezbedan način odmrzavanja mlevenog mesa je u frižideru. Nemojte ga ostaviti da prenoći napolju, već ga stavite na najnižu policu u frižideru preko noći. Na taj način, postepeno i bezbedno će se odlediti, a smanjićete rizik da tečnost tokom odmrzavanja kapne na druge namirnice koje se nalaze ispod.

Ne vraćajte ga u frižider

Ako nemate vremena da čekate celu noć, mleveno meso u dobro zatvorenoj kesi možete odlediti u vodi, ili u mikrotalasnoj pećnici. Važno je samo da ga odmah nakon odmrzavanja pripremite, da ga ne vraćate u frižider jer rizikujete razvoj štetnih mikroorganizama.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.