Ćevapi, savršena pljeskavica, faširane šnicle, samo su neki od specijaliteta koje pravimo od mlevenog mesa.
Ali ono se mora čuvati na poseban način kako se ne bi pokvarilo, a ovo su najčešće kuhinjske greške kada je u pitanju mleveno meso!
Ovo nikada nemojte raditi sa mlevenim mesom!
Ne ostavljajte ga na radnoj površini
Čim dođete iz prodavnice, odmah ga stavite u frižider. Mleveno meso je osetljiva namirnica i ne bi trebalo da stoji na sobnoj temperaturi, a ukoliko nije pravilno zapakovano već ste ga dobili u kesi ili papiru, može na radnu površinu ispustiti sokove što nije higijenski.
Ne držite ga u frižideru duže od dva dana
Sveže mleveno meso ne bi trebalo da stoji u frižideru duže od dan ili dva. Frižider će usporiti razvoj bakterija, ali ga neće u potpunosti zaustaviti. Ako ste ga kupili i niste stigli da ga pripremite nakon dan ili dva, proverite da li i dalje izgleda i miriše "normalno", a potom ga ili termički obradite ili zamrznite.
Ne zamrzavajte ga u posudi koja ne može dobro da se zatvori
Ako ste kupili mleveno meso u posudi sa plastičnom folijom, u istoj posudi ga i zamrznite, bez prebacivanja u drugu. Ako planirate da ga čuvate više meseci, preko te posude umotajte prijanjajuću foliju.
Ne odmrzavajte ga izvan frižidera
Pravilan i bezbedan način odmrzavanja mlevenog mesa je u frižideru. Nemojte ga ostaviti da prenoći napolju, već ga stavite na najnižu policu u frižideru preko noći. Na taj način, postepeno i bezbedno će se odlediti, a smanjićete rizik da tečnost tokom odmrzavanja kapne na druge namirnice koje se nalaze ispod.
Ne vraćajte ga u frižider
Ako nemate vremena da čekate celu noć, mleveno meso u dobro zatvorenoj kesi možete odlediti u vodi, ili u mikrotalasnoj pećnici. Važno je samo da ga odmah nakon odmrzavanja pripremite, da ga ne vraćate u frižider jer rizikujete razvoj štetnih mikroorganizama.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.