Veliki deo jesenjih namirnica obiluje antioksidantima, koji su veoma korisni za borbu protiv raznih bolesti.
Saveti nutricionista nalažu da dnevno jedemo pet porcija voća i povrća, a ukoliko želite da ojačate imunitet, uvrstite ove namirnice u ishranu!
Ovo je šest namirnica koje najbolje ojačavaju imunitet, a "donosi" ih jesen!
Kesten
Preporučuje se onima koji boluju od bubrežnih bolesti, obiluje kalijumom i fosforom, i sadrži bakar koji jača kosti i imunitet. Pospešuje proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, ali je dosta kaloričan, pa će vas držati sitim.
Kruška
Omiljeno jesenje voće sadrži veliku količinu vitamina B koji nam pomaže da se lakše nosimo sa stresom. Veoma je korisno u ishrani dijabetičara, jer ima visok udeo vlakana i pomaže u prevenciji šećerne bolesti. Dobre su za stomak i srce jer regulišu i nivo holesterola u krvi.
Bundeva
"Narandžasta kraljica jeseni" bogata je zdravim masnim kiselinama, a omega-3 kiseline važne su za zdravlje srca i krvnih sudova.
Ima mnogo vlakana, zbog čega čisti digestivni trakg, a karotenioidi u njoj smanjuju rizik od raka i čuvaju kožu od UV zraka. U semenkama bundeve krije se prava riznica vlakana, fosfora, mangana i gvožđa.
Cvekla
Nadaleko poznata kao najbolji lek protiv anemije, štiti jetru i snižava krvni pritisak. Konzumiranjem cvekle, i to sirove, "eliminisaćemo" i signale iscrpljenosti.
Brokoli
Samo 45 grama brokolija daje telu 70 odsto dnevne preporučene doze vitamina C, a pored toga, sadrži i antioksidanse koji deluju protiv različitih vrsta karcinoma. Obavezno ga kuvajte na pari i to kratko, jer se dugim kuvanjem uništavaju važni nutrijenti.
Jabuka
Svi znaju da jedna jabuka dnevno štiti od "odlaska kod lekara", zbog visokog sadržaja vitamina. Jabuke jačaju imunitet, sprečavaju pojavu prehlade i smanjuju rizik od infekcije respiratornog trakta. Uspešno snižavaju holesterol, a zbog sadržaja pektina pomažu u detoksifikaciji tela, održavajući ravnotežu crevne flore.
(Mondo/Blic)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.