Prirodno lečenje

PRIRODNI LEK PROTIV STRESA: Ublažava nervozu, pomaže kod nesanice, glavobolje, zubobolje, a rešava čak i herpes!

Autor Zora Ćirković

Matičnjak ublažava simptome stresa, pomaže da se opustite i popravlja raspoloženje. Evo kod kojih još stanja ova moćna biljka može biti vaš saveznik.

Matičnjak (Melissa officinalis) je lekovita biljka koja se od davnina koristi u tretiranju različitih tegoba. Tradicionalno, koristi se za popravljanje raspoloženja i kognitivnih funkcija, a naučna istraživanja pokazala su da blagotvorno deluje i kod mnogih drugih stanja. Evo za šta je sve dobar matičnjak:

Pomaže da se oslobodimo stresa

Matičnjak ublažava simptome stresa, pomaže u opuštanju i popravlja raspoloženje.Studija iz 2004. pokazala je da uzimanje matičnjaka može da smanji negativan uticaj stresa na raspoloženje. Ispitanici koji su uzimali suvi ekstrakt lista matičnjak u formi kapsula tokom istraživanja prijavili su da se osećaju "značajno manje uznemireno".

Tokom istraživanja, ispitanici su uzimali 300 miligrama matičnjaka u formi kapsula dva puta dnevno, a kod akutnog stresa može se jednokratno uzeti i doza od 600 miligrama.

Ublažava anksioznost

Matičnjak može da pomogne i osobama koje pate od anksioznosti. Istraživanje iz 2014. potvrdilo je efikasnost suvog ekstrakta lista matičnjaka i u ovim slučajevima. Učesnici u istraživanju potvrdili su pozitivne efekte po raspoloženje, uključujući i ublažavanje anksioznosti.

Tokom istraživanja, u svrhe ublažavanja anksioznosti, ispitanicima su davane doze između 300 i 600 miligrama suvog ekstrakta lista matičnjaka u formi kapsula, a kod akutnog anksioznog napada može se primeniti i veća doza.

Pozitivno deluje na kognitivne funkcije

Ista studija iz 2014. bavila se i istraživanjem uticaja matičnjaka na kognitivne funkcije. Od učesnika se očekivalo da rešavaju zadatke koji testiraju memoriju, matematičke sposobnosti i koncentraciju. Ispitanici koji su uzimali kapsule matičnjaka pokazivali su bolje rezultate od onih iz kontrolne grupe.

Preporučena doza je 300 do 600 miligrama suvog ekstrakta lista matičnjaka u formi kapsula tri puta dnevno.

Može da pomogne kod nesanice i drugih poremećaja sna

Kombinacija matičnjaka i valerijane pomaže osobama koje imaju problema sa nesanicom. Istraživanje iz 2006. pokazalo je da kombinacija ove dve lekovite biljke ublažava probleme sa spavanjem i uspavljivanjem za 70 do 80 odsto.

Ako imate problema sa spavanjem, pre nego što odete u krevet popijte šolju čaja od valerijane i matičnjaka.

Dobro je pomoćno lekovito sredstvo kad vam izađe "groznica" na usnama

Na prvi znak groznice, možete matičnjak naneti na problematično mesto. Napravite obloge, tako što ćete četiri kašičice lista matičnjaka preliti šoljom ključale vode i ostaviti da odstoji petnaestak minuta. Kad se čaj ohladi, natopite komadiće vate ili gaze, i te obloge tokom dana držite na mestu na kojem vam je izašla groznica.

Istraživanje iz 1999. pokazalo je da korišćenje matičnjaka ubrzava povlačenje groznice, i proređuje pojavljivanje ovog neprijatnog problema.

Rešava probleme sa varenjem

Ako vas često muči nadimanje ili osećaj nelagodnosti u stomaku, matičnjak može da pomogne.

Čaj protiv nadimanja pravi se tako što šaku osušenog matičnjaka prelijete s pola litre ključale vode, poklopite i ostavite da odstojo dva sata. Zatim procedite i pijte jednu šolju čaja (nezaslađenog) pola sata pre obroka.

Ako imate problema sa varenjem, može pomoći čaj od matičnjaka i nane u razmeri 1:1. Dve kašike mešavine treba da prelijete s pola litre ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji dva sata. Po jednu šolju čaja zaslađenog jednom kašičicom meda treba da pijete pola sata posle jela.

Čaj protiv mučnine i povraćanja pravi se tako što se kašika matičnjaka prelije jednim decilitrom ključale vode, poklopi se i ostavi da odstoji pola sata. Zatim se procedi, pa se uzima jedna kašika na svakih pola sata-sat.

Ublažava menstrualne grčeve

Brojna istraživanja pokazala su da matičnjak ublažava simptome predmenstrualnog sindroma (PMS), ali i grčeve tokom menstruacije.

U ove svrhe preporučije se upotreba ekstrakta suvog lista matičnjaka u dozi od 1.200 miligrama dnevno tokom dve do tri nedelje, tako da lekoviti sastojci imaju vremena da deluju pre pojave simptoma PMS-a.

Pomaže kod glavobolje

Matičnjak leči i glavobolju, naročito ukoliko se ovaj problem javi kao posledica stresa. Umirujuće dejstvo će vam pomoći da se oslobodite napetosti i ublažiće mišićnu tenziju koja je čest uzrok glavoblje.

Ako vas često boli glava, možete pokušati da pijete čaj od matičnjaka, a ako to ne pomogne, trebalo bi da probate sa matičnjakom u kapsulama, pri čemu je preporučena doza između 300 i 600 miligrama do tri puta dnevno. Ali, da biste osetili neki efekat potrebno je da matičnjak pijete u kontinuitetu neko vreme, bar desetak dana.

Može da ublaži zubobolju

Matičnjak ublažava i bolove, što ga čini dobrim prirodnim saveznikoma ako vas zaboli zub. Osim što deluje opuštajuće, sadrži i sastojke koji deluju protivupalno.

U ovom slučaju može da pomogne veoma jak čaj od matičnjaka kojim ćete ispirati usta, ili razblaženo esencijalno ulje matičnjaka koje ćete naneti direktno na bolno mesto.

Ipak, ovo je samo prva pomoć, i svakako morate otići kod zubara što pre.

Ipak, uprkos pozitivnom uticaju na zdravlje, matičnjak generalno ne bi trebalo da koristite u kontinuitetu dože od tri nedelje. Opšte pravilo je da na tri nedelje korišćenja ide nedelju dana pauze, u izuzetnim slučajevima ova biljka može se koristiti do četiri meseca neprekidno.

Pre korišćenja matičnjaka u bilo kojoj formi (čaj, kapsule, esencijalno ulje) trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom, naročito ukoliko uzimate terapiju za glaukom, štitastu žlezdu, ili su vam prepisani sedativi, ili lekovi koji utiču na lučenje serotonina na bilo koji način.

Trebalo bi da se konsultujete sa lekarom i ako ste u drugom stanju, dojite, imate zakazanu hiruršku intervenciju, ili matičnjak želite da dajete detetu mlađem od 12 godina.


Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi