Važno je da znate

NAJVAŽNIJI JE ZA JAK IMUNITET I SNAŽNO SRCE: Koja hrana ima najviše vitamina B6 i koji omiljeni napitak ga "uništava"

Autor Maja Gašić

Sve što treba da znate o vitaminu B6.

Da bismo popravili opšte stanje organizma, pogotovo u hladnim danima kada i pored aktuelne pandemije korona virusa, vladaju i drugi respiratorni virusi, neophodno je da pojačamo unos vitamina i minerala.

Pored vitamina C i D, koji igraju ključnu ulogu u jačanju imuniteta, veoma važan je i jedan o kojem se mnogo ređe priča, a pripada grupi B vitamina.

Vitamin B6 je neophodan za proizvodnju antitela i crvenih krvnih zrnacan i omogućava oslobađanje energije iz šećera. Ova energija od izuzetne je važnosti za rad svih pojedinačnih ćelija i sistema organa u telu. Značajna je i njegova uloga u metaboličkim procesima ugljenih hidrata, masti, proteina i esencijalnih masnih kiselina.

Sam termin vitamin B6 odnosi se na 6 njegovih oblika -- piridoksal, piridoksin, pirodoksamin i njihove fosforilisane forme. Najrasprostranjeniji naziv za ovaj vitamin koji je izolovan 30-ih godina prošlog veka je piridoksin.

Takođe, vitamin B6 je uključen u procese nastajanja serotonina i norepinefrina, transmitera koji služe za prenos signala u mozgu. Utiče i na formiranje mijelina, sloja proteina koji se nalazi oko nervnih ćelija. Neophodan je za normalan razvoj i funkcionisanje mozga i pomaže u proizvodnji hormona koji utiču na raspoloženje i bio-ritam (serotonin i melatonin).

Obogaćena instant-zobena kaša i instant-cerealije, piletina i goveđa džigerica su dobri izvori piridoksina kao i kupus, crna melasa i mleko. 

Jača imunitet

Vitamin B6 jača imunološki sistem a njegovo pomanjkanje pogoršava proizvodnju interleukina-2 i razmnožavanje limfocita, koji su dva vrlo važna dela telesnog odbrambenog sistema. Jednostavno rečeno, ukoliko postoji smanjena koncentracija vitamina B6, smanjena je proizvodnja i limfocita i antitela.

Sprečava infarkt srca

Vitamin B6 i folat pomažu razgradnju homocisteina, aminokiseline koja ima veliki udeo u oboljenju srca - osobama koje imaju najviši nivo homocisteina u krvi preti trostruko veći rizik da pretrpe srčani napad u odnosu na osobe kod kojih je taj nivo niži.

Koliko je optimalno?

Preporučena dnevna doza iznosi 1,6 miligrama za odrasle žene i 2 miligrama za odrasle muškarce.

Gde ga najviše ima?

U hrani, ovaj nutrijent se nalazi u obilju u sledećim namirnicama: banane, žitarice od celog zrna, legumi, piletina, mahunarke, žumance, većina tamnozelenog lisnatog povrća, većina riba i školjki, meso, iznutrice, mleko, orasi, puter od kikirikija, krompir, suve šljive, suvo grožđe, pšenica, pšenične klice, kukuruz, avokado, crni šećerni sirup od melase, pivski kvasac, osušena džigerica...

Bolju apsorpciju vitamina B6 podstiču linolna kiselina, ostali vitamini B kompleksa, vitamin C, natrijum i magnezijum, a s druge strane povećana konzumacija kafe, alkohola i cigareta uništavaju njegovo blagotvorno dejtvo i doprinose bržoj potrošnji.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.