Zdravi i srećni

KANTARION POMAŽE DA BUDETE SREĆNIJI: Fiziolog saopštio važne informacije o hormonu sreće i otkrio kako ga povećati!

Autor Nataša Petrović

Određeni hormoni imaju veoma veliki uticaj na to kako se osećamo!

Većina zna da se serotonin drugačije naziva i hormon sreće, ali to nije jedini hormon koji utiče na naše raspoloženje i na osećaj blagostanja.

"Za serotonin znamo da utiče na stanje ne samo sreće, već na stanje stabilnosti, osećaja unutrašnjeg mira i zadovoljstva. Kad govorimo o energiji, živosti, to je više dopamin i noradrenalin. Ono o čemu stalno pričamo, govorimo pa ja se osećam loše, ono što stalno gledamo na televiziji, što sami sebe zračimo negativno, a to su emocije. Emocija straha je pogubna emocija, ja je zovem emotivni otpad, jer emocija straha, brige, neizvesnosti, utiče na onaj nervni sistem koga zovemo autonomni, koji deluje na naše organe, i eto pogubnog začaranog kruga", pojasnio je fiziolog dr Dejan Čubrilo u RTS Ordinaciji.

On je pokazao i tri testa, koja svako može da reši kod kuće i proveri nivo serotonina, dopamina i noradrenalina.

"Ovi testovi su jako precizni. Kad govorimo o serotoninu, važan je i kortizol, hormon stresa. Nizak nivo hormona kortizola ulazi se u stanje koje se zove pad šećera i to stanje zavisi od serotonina. Kada imate hronični zamor, bole mišići, zglobovi, upala sinusa, creva, razdražljivost... to su sve simptomi pada nivoa kortizola, a samim tim će i serotonin da reaguje na to i onda ulazite u hipoglikemije, posebno posle četiri popodne. Za proizvodnju serotonina važna je aminokiselina triptofan, koja mora da se unese hranom", kaže doktor.

Fiziolog je istakao da su mnoge depresije i mnoga stanja, slabo spavanje, nervoza, lupanje srca pred spavanje, posledice upravo nemogućnosti apsorpcije aminokiselina.

"Prirodan izvor serotonina je kantarion, čaj od kantariona. Njega ne smeju da piju osobe koje su na terapiji antidepresivima. Inače je vrlo moćan čaj koji onemogućava brzu razgradnju serotonina. Biljka koja se zove grifonija može da bude prekursor stvaranja serotonina, može da se nađe i kao tableta, kapsula. Od nje može da se stvori serotonin", dodaje.

Dopamin

Dopamin je još jedan od hormona koji je važan da bismo se osećali dobro, a doktor je pojasnio njegovu ulogu i otkrio u kojim namirnicama ga ima.

"Bez dopamina nemamo efekat buđenja, poletnosti, naš centar ne funkcioniše na pravi način. Dopamin opet kreće od aminokiseline odnosno proteinske namirnice. Najveća iskoristljiovost je u belancima, ali ima i u grašku, sočivu, šargarepi, najveća količina aminokiselina za dopamin je u jajima, mesu, ribi, orašastim plodovima".

Noradrenalin

"Za nova učenja, stvaranje novih veza učenja, neophodan je noradrenalin. Da bismo bili srećni, moramo da učimo. Bez učenja i svakodnevnog rada na nečemu novom mi ne možemo da budemo srećni, da se nauče dve nove reči, nova veština, to potencira nove veze i novu memoriju, bez noradrenalina ne postoji način da se to dešava", kaže dr Čubrilo.

On je pojasnio i koje namirnice sadrže ovu važnu aminokiselinu.

Izvor: Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija

"Suštinski je meso nešto što ja izbegavam, crvena mesa jednom u 15-20 dana, zato što je crveno meso proizvođač svih zapaljenskih ćelija. Ćuretina ima dosta triptofana, riba losos apsolutno, masna riba, ona ima efekat i zagrevanja, podiže energetski nivo tela. Dobre su i tuna, haringa, najbolje sa što manje ulja, najidealnije pečena bez ulja".

A evo šta savetuje kada je reč o žitaricama, koje takođe sadrže triptofan.

"Pšenica je jako teško obradiva u našim crevima, pravi se zapaljenski sindrom. Ja bih počeo od prosa i heljde, a ako kasnije možemo, idemo dalje sa ovsem, prepun je triptofana", zaključio je.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.