Zdravlje

SVI IH VOLIMO JER SU ZDRAVE, A U 1 SLUČAJU MOGU DA IZAZOVU PUCANJE CREVA! Uzrok je bezazlen, a posledice opasne

Autor Maja Gašić

Sadrže obilje hranljivih nutrijeneta, ali i neke koji mogu da izazovu velike probleme.

Izvor: YouTube/Hamilton outdoors

Da neka hrana izaziva nadutost, svi znaku, ali postoje i namirnice, prvenstveno voće i povrće, koje se toliko teško vare da mogu izazvati pucanje creva.

Ruska nutricionistkinja  Elena Solomatina upozorila je na opasnost od hrane koja sadrži puno tanina i "krupnih" vlakana. To su namirnice koje dovode do stvaranja bezoara, stranog tela koji se javlja kada se akumuliraju čestice koje ne mogu da se svare u želucu. Posledica je povećanje veličine creva.

"U teoriji, preterani unos namirnica kao što su dunje, celer, kupus, rotkvice, može dovesti do sličnih problema", objasnila je Elena.

Nutricionistkinja je objasnila i da bezoari, oko kojih se nakupila hrana ne mogu glatko da prolaze kroz creva, a tu leži opasnost od pucanja. Ako su ove naslage previše velike postoji blokada creva, što se neretko rešava operacijom.

Najpoznatiji slučaj ovakve opstrukcije creva usled prejedanja voćem je slučaj žene iz Moskve koja je pojela kilogram i po japanskih jabuka (kaki) i kojoj su se creva proširila sa prečnika od 3-6 cm na katastrofalnih 24.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.