JEDEMO IH SVAKOG DANA UBEĐENI DA SU ZDRAVE, A PRAVIMO VELIKU GREŠKU: Ove 4 namirnice goje i uništavaju imunitet

Nisu sve namirnice za koje se veruje da su zdrave dobre po nas.

Mondo Ograničeni broj kupaca u prodavnicama

Namirnice koje sadrže "zdrave" bakterije zovemo probiotskim, veoma su važne za pravilno funcionisanje creva, dobro varenje, a samim tim i imunitet. U najpoznatije probiotike spadaju kefir i jogurt, što je razlog zbog kojih ih stručnjaci preporučuju svima koji žele da se zdravo hrane. 

Međutim, ovi popularne namirnice nemaju uvek one benefite po zdravlje po kojima su poznate. Fermentisani mlečni proizvodi koji imaju dug rok trajanja ne mogu da sadrže probiotike, stoga su takvi jogurti i kefiri beskorisni za crevnu mikrofloru, kažu doktori.

Takođe, napici koji se često preporučuju kao zdravi, pa čak i pogodni za mršavljenje, smutiji sa voćem, sadrže veliku količinu šećera. Savet lekara jeste da je uvek bolje izabrati celo voće nego ustinjeno ili mleveno. Razlog je što se na prvi način vlakna bolje apsorbuju u crevima.

Još jedna namirnica koju smatramo zdravom - kornfleks koji mnogi jedu za doručak, uopšte nije korisna koliko se veruje. Napravljena je od rafiniranog brašna, što znači da je reč o čistim ugljenim hidratima, a bez vlakana.

Takođe, ješ jedna velika greška koju mnogi prave jeste što veruju da "slatkiši" sa fruktozom ne goje. Voćni šećer utiče na pojačano lučenje insulina, što doprinosi razvoju gojaznosti i dijabetesa.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.