Sremuš je jedna od moćnih samoniklih biljaka koja posle hladne i duge zime brzinom munje obnavlja telo i čisti organizam od glave do pete. U narodu poznat kao medveđi luk,ova biljka čistiorganizam od toksina, ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo.

Travari kažu da je dovoljan samo gram sremuša dnevno da podstaknete cirkulaciju, a domaćice iz Čačka imaju mnogo lekovitih recepata čiji glavni sastojak je upravo medveđi beli luk.

"Sremuš se sitno isecka ili se samelje, a potom zameša sa projinim brašnom i jabukovim sirćetom. Kada se zakuva umota se u oblogu i stavi na bolno mesto. To je izuzetno deletvorno kad neko ima visoku temperaturu, upalu ili zapaljenja, sremuš to sve izvlači kao rukom odneseno. Osećete se kao potpuno novi, čak se veruje da nakon dugog zimskog sna medvedi prvo u šumama potraže sremuš kako bi se okrepili", rekla je Vinka Dlačić.

Srbi su oduvek verovali u lekove iz prirode, a upravo sremuš jedan je od dokazano najboljih. Vešte domaćice od njega prave salate, pite ali lekovita svojstva medveđi luk ima i kada se nasecka u rakiju, po nogućstvu komovicu.

"Nekada nije bilo apoteka na svakom ćošku kao danas. Lečili smo se mnogo drugačije, ali bilo je uspešno. Osim za temperaturu i upale, u kombinaciji sa rakijom je odličan lek za bolove u želucu. Pročišćavanje čitavog organizma. Takođe se može pomešati sa medom, maslinovim uljem ili napraviti čaj“, kaže Vinka.

RINA.RS Baka Vinka sremuš

Miris belog luka sremuš ima samo dok se jede, pa je to razlog da ne odustajete od ovog divljeg leka iz prirode sa kojim, kako kažu, svi bolovi prestaju kao rukom odnešeni.

Raste na obroncima palnina i ima ga u planiskim područjima, najviše na Jelici i Povlenu. U selu Donji Taor ovoj samonikloj lekovitoj biljci posvećena je i manifestacija „Dani sremuša“. Na oko je sličan đurđevku, ali ima miris belog luka po kome se prepoznaje.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Mondo/RINA