Obavezno probajte!

KAKO SPREMITI OMILJENO SRPSKO JELO A DA NE NADIMA I NE GOJI: Nutricionista otkrila super trik, ukus je božanstven

Autor Maja Gašić

Male tajne za zdraviji, a ništa manje ukusan obrok.

Izvor: YouTube/Screenshot/TVDR

Jedno od najpopularnijih jela na srpskoj trpezi jeste pasulj. Zimi i u vreme slava najčešće se priprema sa suvim rebrima i mesom, bilo kao čorbast ili zapčen u rerni kao prebranac, a za vreme posta koji još uvek traje kuva se bez mesa

Jedno od omiljenijih specijaliteta od ove namirnice, posebno među muškarcima, jeste vojnički pasulj, čija receptura je vrlo jednostavna. Mada ga svi vole, ono što ne mogu da poreknu jeste da izaziva nadimanje i gasove. 

"Potopite ga uveče s malo sode bikarbone da omekša opna, isperite, bacite prvu vodu, pa kuvajte. Suhomesnate namirnice prethodno obarite da izbace višak soli i masnoće i tada završite kuvanje. Nema potrebe da prebranac zapržavate, već dodajte sušenu papriku u toku kuvanja", objasnila je u razgovoru za Novu S nutricionista Branka Mirković i istakla da je ova namirnica vrlo zdrava i da sadrži obilje hranljivih materija.

"Pasulj je odličan izvor biljnih proteina, nutritivno je bogata namirnica, ima opnu koja obezbeđuje celulozu za varenje i čišćenje digestivnog trakta i treba ga jesti barem jednom nedeljno. Dokazano je da preventivno deluje antireumatski", kaže Branka. 

A kako pripremiti pasulj da ne škodi zdravlju, kako napraviti laganiju i manje kaloričnu varijantu, nutricionista kaže:

"Da biste izbegli veliku količinu masnoće, izdvojte deo pasulja, ispasirajte štapnim mikserom i na taj način ga zgusnite prebranac i sa malo ulja zapecite u rerni", savetuje. 

Tagovi