Bubrezi igraju važnu ulogu u filtriranju i uklanjanju toksina iz tela, kao i u kontroli nivoa krvnog pritiska i zdravlja crvenih krvnih zrnaca. Stručnjaci su otkrili koja hrana negativno utiče na ovaj važan organ:
- crveno meso
- prerađevine od svinjskog mesa
- spanać
- krompir
- čips
- gazirani sokovi
Crveno meso
Da biste izbegli oštećenje bubrega, treba da jedete najviše tri porcije crvenog mesa nedeljno. Prema studiji objavljenoj u "Journal of American Societi of Nephrology", značajna konzumacija crvenog mesa povezana je sa razvojem bubrežne bolesti u završnom stadijumu (ESRD).
Perađevine od svinjskog mesa
Da bi se održalo zdravlje bubrega, stručnjaci preporučuju da uklonite prerađevine od svinjskog mesa iz ishrane. Studije su pokazale da konzumacija salami, šunki, slanine i kobasica povećava rizik od razvoja maligniteta bubrežnih ćelija.
Spanać
Osobe koje imaju bilo koju vrstu bolesti bubrega trebalo bi da ograniče unos ovog povrća, pokazala su istraživanja. Utvrđeno je da česta konzumacija oksalata sadržanih u spanaću, za 20 odsto povećava rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca kod muškaraca i starijih žena.
Krompir
Osobe koje imaju problema sa bubrezima treba da budu oprezni kada jedu krompir, jer sadrži puno kalijuma. Istraživači su otkrili da pacijenti sa uznapredovalom hroničnom bolešću bubrega koji su imali puno kalijuma u serumu su u većem riziku od fatalnog ishoda nego ljudi sa nižim nivoima kalijuma.
Čips
Slana hrana poput čipsa štetna je za bubrege. Ovo je navedeno u članku objavljenom u časopisu "Kidney and Blood Pressure Research". Utvrđeno je da je kod onih koji su konzumirali velike količine soli za 29 odsto veća verovatnoća da će razviti disfunkciju bubrega.
Gazirani sokovi
Prema istraživanju, redovno konzumiranje gaziranih sokova šteti bubrezima. Stručnjaci su otkrili da je kod onih koji su pili više od četiri čaše ovih sokova svake nedelje znatno veća verovatnoća da će razviti hroničnu insuficijenciju bubrega.