Zdrava ishrana

KOŠTA 30 DINARA, IMA GA NA SVAKOJ PIJACI I NAJBOLJI JE ČUVAR SRCA! Doktori otkrili povrće koje je čudo za pritisak!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evo koliko bi trebalo da pojedete svakog dana!

Izvor: YouTube/Riverford Organic Farmers

Nije tajna da je mnogo svežeg voća i povrća ključno za zdravu ishranu, a sada je istraživanje pokazalo koje povrće najbolje utiče na srce.

Potrebna vam je samo jedna šoljica kuvanog povrća dnevno, ima ga na svakoj pijaci i košta oko 30 dinara!

Istraživanje objavljeno u "Evropskom žurnalu epidemiologije" utvrdilo je da samo jedna porcija zelenog lisnatog povrća dnevno može blagotvorno da utiče na srce i krvne sudove.

Istraživanje naučnika iz Danske i Australije pokazalo je da zeleno lisnato povrće, kao što su spanać, blitva, kelj ili raštan, blagotvorno utiču na pritisak i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

"Ovo povrće sadrži nitrate, koji su sastavni deo supstance koja će opustiti zidove arterija i kontrolisati kaskadu nastanka krvnih ugrušaka", objasnio je kardiolog Alehandro Junger.

Istraživanje je trajalo 23 godine i obuhvatilo više od 50.000 učesnika. Oni koji su jeli hranu bogatu nitratima, kao što je zeleno lisnato povrće ali i cvekla ili beli luk, imali su niži krvni pritisak i 12-16 odsto manje šanse za bolesti srca.

"Samo jedna šolja svežeg, odnosno pola šolje kuvanog zelenog povrća dnevno, značajno umanjuje rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema", rekla je dr Ketrin Bondono.

Pročitajte i koji napici ugrožavaju srce, a da toga nismo svesni!

(MONDO)

Tagovi