Zdravlje

SVE O LEČENJU PČELAMA I PČELINJIM PROIZVODIMA: Šta je apiterapija, ko sme da je radi i kod kojih bolesti je ZABRANJENA

Autor Nataša Petrović

Magistar Žarko Stepanović, pukovnik u penziji, objasnio sve o apiterapiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović, K1 printscreen

"Apiterapija je jedna od najmoćnijih metoda tradicionalne medicine, koja se bavi prevencijom i isceljenjem, odnosno lečenjem medonosnom pčelom i njenim proizvodima, tj. preparatima, kada ih apiterapeut uradi na odgovarajući način", ovim rečima je magistar Žarko Stepanović, magistar vojnih nauka na smeru hemije, za K1 objasnio šta je apiterapija.

Ova vrsta lečenja nije prepoznata od strane zvanične mediicne, već je reč o metodi tradicionalne medicine. Međutim, Stepanović upozorava da apiterapiju ne može da radi bilo ko.

"Niko u Srbiji to ne radi osim nas troje iz udruženja, pčelari laici sada osnivaju apikomore, ali to je opasno. Oni koji su završili kurs apiterapije mogu da se bave time, ali ne bez prisustva lekara", kaže apiterapeut i dodaje da čak i onaj ko decenijama nije bio alergičan na ubod pčele ili pčelinje proizvode, to može postati.

On kaže da je sebi sve bolesti izlečio uz pomoć apiterapije, a pomeranje četvrtog i petog pršljena usled napora je, tvrdi, izlečio terapijom pčelinjim ubodima.

Iako apiterapija podrazumeva lečenje svim proizvodima medonosnih pčela - med, matični mleč, pčelinji polen, propolis, vosak - koriste se i metode poput udisanja vazduha iz košnice, lečenje pčelinjim otrovom i slično, a Stepanović upozorava da te metode mogu da budu opasne. Između ostalog, ističe da se pčelinjim otrovom ni slučajno ne leče infektivne bolesti!

"Kada sam jednom jednog homeopatu pitao zašto je zabranjeno korišćenje pčelinjeg voska u lečenju infektivnih bolesti, ne samo infektivnih, ima ih još desetak, kaže znate kako, pošto sam ja profesionalni vojnik, to je isto kao kada bi se sukobile dve vojske na istom bojnom bolju i onda bi došlo do eksplozije. Pčelinji otrov nije bezazlen".

Propolis je jedan od definitivno najpopularnijih pčelinjih proizvoda, a Stepanović je objasnio kako ga treba koristiti.

"Preporučujem svim građanima dok traje kovid, treba svako jutro da uzimaju po tri mililitra propolisa (60-70 kapi) u jednoj supenoj kašiki meda, može i u jedan decilitar tople vode. Efikasnije se pokazao u medu".

(MONDO)