Zdravlje

NAIZGLED OBIČNI SIMPTOMI GOVORE DA VAM JE ZDRAVLJE U RIZIKU: Kako da prepoznate da vašem telu nedostaje ključni vitamin

Autor Maja Gašić

Ne morate da vadite krv - samo pratite ove znake!

Izvor: YouTube/Screenshot/Psoas Massage + Bodywork

Vitamin D se smatra jednim od najvažnijih nutrijenata, posebno kada je reč o zaštiti organizma od virusa i drugih "napadača".

Ovaj "zlatni vitamin" reguliše nivo kalcijuma koji je neophodan za zdravlje kostiju i doprinosi normalnom funkcionisanju imunološkog sistema. Jedini način na koji možete tačno da utvrdite nedostatak ovog vitamina je test krvi.

Međutim, postoji nekoliko ključnih signala koji će takođe ukazati da vašem telu nedostaje vitamin D.

Pre svega, nedostatak vitamina D se često manifestuje kao stalni umor, povezan je sa čestim glavoboljama, depresijom i padom kognitivnih sposobnosti, prema studiji objavljenoj u časopisu "Medicine".

Osim toga, ovaj vitamin ima direktan uticaj na zdravlje mišićno-skeletnog sistema, pokazalo je istraživanje objavljeno na portalu "Musculoskeletal Medicine".

Nizak nivo vitamina D može da izazove bolove u kostima, slabost mišića i česte prelome, kažu naučnici.

"Sve veći broj stručnjaka otkriva da vitamin D igra važnu ulogu u normalnoj funkciji mišića. Nizak nivo povezan je sa povećanim rizikom od padova i mišićne slabosti. Budući da je nedostatak ovog vitamina česta pojava, a simptomi su nespecifični, važno je obratite pažnju na njegov nivo. Ako osoba prijavljuje bolove i slabost u mišićima, najbolje bi bilo da uradi analzu krvi", ističu lekari.

Nedoumica koju mnogi imaju kada je reč o ovom vitaminu koji se u našem telu sintetiše uz pomoć sunca, zbog čega se najčešće uzima u vidu suplemenata, jesu oznake D2 ili D3 koje pišu na kutijama.

"Zapravo, radi se o tome da većina lekara kada preporučuje ovaj suplement, jednostavno ne završi naziv, pa izostavi 3. U apoteci nećete naći suplement pod nazivom 'vitamin D'. D3 je holekalciferol, nutrijent koji se proizvodi pod kožom pod uticajem sunca", objasnila je dr Elena Pereligina.