Muškarci, pažnja!

ZBOG OVIH NAVIKA VAS "ALATKA" IZDAJE: Hitno promenite ovih 10 stvari ako želite da vam penis bude zdrav!

Autor Nataša Petrović

Neke svakodnevne stvari o kojima možda i ne razmišljate loše utiču na zdravlje muškog polnog organa, promenite ih što pre!

Izvor: staras/Shutterstock.com

Kao što ne razmišljate o baš svakoj navici u kontekstu toga kako utiče na zdravlje, sigurno ne promišljate ni o tome kako svaka sitnica koju uradite utiče na zdravlje penisa.

Ali, činjenica je da neke svakodnevne stvari zaista imaju negativan efekat, pa tako mogu da ostave traga na erekciju, kvalitet spermatozoida, pa čak i da dovedu do dugoročne erektilne disfunkcije.

Evo na koje navike treba da obratite pažnju i što pre ih promenite.

Pušenje

I vrapci na grani znaju da je pušenje loše za opšte zdravlje, ali možda niste razmišljali o tome kako cigarete utiču na zdravlje muškog polnog organa. Na stranu to što oštećuje pluća, dovodi do srčanih bolesti i slično, nikotin sužava i krvne sudove, što automatski znači i manji protok krvi u penisu, a samim tim i slabiju erekciju.

Alkohol

Neće vam se ništa dogoditi ako nekom lepom događaju nazdravite, recimo, čašom vina, ali zloupotreba alkohola odnosno opijanje definitivno ostavlja posledice. Preterana konzumacija alkoholnih pića smanjuje protok krvi kroz penis, loše utiče na erekciju, a smanjuje i seksualnu želju.

Loša ishrana

Misli se, naravno, na nezdravu ishranu, koja povećava kilažu, dovodi do problema sa cirkulacijom i slično. Savet je da jedete više voća i povrća, celih žitarica, kako bi vaša "alatka" optimalno radila.

Višesatno sedenje

Svakodnevno višesatno sedenje je loše po opšte zdravlje, negativno utiče na raspoloženje, ali i dovodi do problema sa erekcijom. S druge strane, svakodnevne fizičke aktivnosti, makar i šetnje, poboljšaće cirkulaciju, a jasno je da se to odražava i na protok krvi kroz muški polni organ.

Višak kilograma

Masno tkivo utiče na proizvodnju hormona, odnosno salo smanjuje količinu testosterona, muškog hormona koji je odgovoran za seksualni nagon.

Stres

Teško da u potpunosti možete da izbegnete stres u svakodnevnom životu, ali previše stresa utiče na svaki aspekt života, uključujući i seks. Svakodnevna izloženost stresnim situacijama vrlo lako može da vas dovede do toga da polni organ "otkaže poslušnost".

Manjak sna

Znate da se tokom sna celo telo regeneriše, a to podrazumeva i penis. Tokom sna muškarci imaju po nekoliko erekcija, zbog bolje prokrvljenosti i veće količine kiseonika, a to je kao neka vrsta vežbe za polni organ. Ako ne spavate dovoljno, vaš "ponos" ne vežba dovoljno i to može dovesti do erektilne disfunkcije.

Mentalno zdravlje

Negativan stav prema svemu, anksioznost, depresija, utiču na sve aspekte života, uključujući i seks. Srećom, ovi problemi su rešivi uz pomoć stručnjaka koji brinu o našem mentalnom zdravlju.

D vitamin

Vitamin D ima jako važnu ulogu u organizmu i učestvuje u više od 200 funkcija koje telo obavlja. Između ostalog, neophodan je za proizvodnju testosterona, pa manjak ovog vitamina može da smanji nivo muškog hormona i negativno se odrazi na želju za seksom, a može da dovede i do problema sa erekcijom.

Oralna higijena

Istraživanje koje je objavljeno u Žurnalu parodontologije pokazalo je da su bolesti desni sedam puta češće kod muškaraca koji pate od erektilne disfunkcije. Bakterije u tkivu desni mogu da se prenesu kroz telo, dovodeći do zapaljenja i oštećujući krvne sudove u polnom organu. Redovno održavanje oralne higijene zato je važno koliko za opšte zdravlje, toliko i za zdravlje polnog organa.

(MONDO)