Zdravlje

OVE NAMIRNICE SU UBEDLJIVO NAJGORE PO ZDRAVLJE: Neke od njih Srbi obožavaju, a jednu obavezno jedemo za doručak!

Autor Nataša Petrović

Stručnjaci otkrili listu namirnica koje najlošije utiču na zdravlje!

Izvor: Krizde/Shutterstock.com

Hiljadu puta smo čuli rečenicu "ono si što jedeš", ali čini se da mnogi od nas to ne shvataju ozbiljno. U prilog tome govori i činjenica da je sve više gojaznih, ali i sve više ljudi koji imaju zdravstvene probleme kojima doprinosi loša ishrana.

Zbog toga su stručnjaci napravili listu najnezdravijih namirnica odnosno onih koje najgore utiču na organizam, kako biste znali šta treba da izbegavate.

Krompirov čips

Omiljena grickalica mnogih nažalost je jedna od namirnica najgorih po zdravlje. Razlog tome je što sadrži mnogo soli, ali i loših masti, s obzirom na to da je reč o prženoj hrani.

Jedna studija pokazala je i da čips doprinosi gojenju više od zaslađenih napitaka, mesnih prerađevina i drugih namirnica.

Pohovana piletina

Piletina se smatra zdravijom alternativom crvenom mesu jer sadrži manje zasićenih masti i dobar je izvor proteina. I ovo meso samo po sebi jeste zdravo, ali ako ga uvaljate u brašno i pržite u dubokom ulju, zdravu namirnicu ste pretvorili u jednu od najnezdravijih.

Pohovanjem piletina upija dosta masti, čime se značajno povećava njena kaloričnost. Ono što je još gore je da se zagrevanje ulja na visokim temperaturama, što je neophodno pri prženju, povezuje sa povećanim rizikom od bolesti srca, kancera i gojaznosti.

Krofne

Slatkiši generalno ne spadaju u zdrave namirnice zbog velike količine belog šećera i drugih sastojaka, a krofne su jedne od najgorih zbog belog brašna, šećera i ulja, kao i činjenice da se prže u dubokom ulju. Ova poslastica sadrži dosta trans masti, što je najgora vrsta masti koja povećava nivo lošeg holesterola.

Fondan

Teško da ćete danas naći kupovnu, gotovu tortu koja nije prekrivena fondanom. Stručnjaci kažu da je to praktično jestivi plastelin, koji se sastoji od vode, želatina, masti i glicerola. Ovaj poslednjih sastojak, propilen glikol, povezuje se sa lošim zdravljem bubrega, upozorili su stručnjaci.

Suhomesnati proizvodi

Suhomesnati proizvodi sadrže sodijum nitrat, koji može da izazove hronično zapaljenje u arterijama, dovodeći do ateroskleroze i sužavanja arterija.

Margarin

Konzumiranje margarina povećava rizik od koronarnih bolesti srca jer ova namirnica sadrži trans masti. Što je čvršći margarin, to sadrži više trans masti, pa je u tom smislu puter zdraviji izbor.

Peciva

Jedna od najgorih namirnica koju mnogi od nas konzumiraju za doručak. To je zapravo velika količina belog brašna, verovatno mnogo veća nego što biste pojeli da jedete hleb. Prosečno pecivo sadrži oko 250 kalorija, a problem je što ste ubrzo nakon toga gladni. Naglo podiže nivo šećera u krvi, a zatim sledii nagli pad šećera, pa se iznova javlja želja za hranom.

(MONDO)