Povšen holesterol sve je češći zdravstveni problem, koji inače povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Navike u ishrani imaju ogroman uticaj na nivo holesterola, a dok neke namirnice pozitivno utiču, tj. snižavaju nivo holesterola, druge ga podižu. Doručak je posebno problematičan jer, posebno oni koji ujutru rade, često na poslu doručkuju nešto od brze hrane, a to je upravo najgora hrana za holesterol.
Stručnjaci kažu da je konzumiranje brze hrane glavni faktor rizika za loš kvalitet ishrane, visok kalorijski unos i visok unos masti. A često uživanje u ovoj hrani povezano je sa lipidnim i lipoproteinskim poremećajima, poput povećanog nivoa lošeg holesterola, u poređenju sa onima koji ne jedu često brzu hranu.
Česta konzumacija brze hrane povećava i rizik od kardiovaskularnih bolesti, a naučnici ističu da je ova vrsta hrane bogata zasićenim mastima, rafinisanim ugljenim hidratima i veoma obrađenim mesnim proizvodima, zbog čega nikako nije dobra za holesterol.
Dakle, ako često uživate u brzoj hrani, koja je zgodna zbog toga je vam je uvek pri ruci, možete da je kupite svuda, a da se ne lažemo, uglavnom je i veoma ukusna, definitivno bi trebalo da je barem malo ređe jedete.
(MONDO)