Da li oni koji imaju povišen holesterol treba izbegavaju meso, koji njegov deo, i šta bi zapravo trebalo da izbace iz ishrane? Koje navike treba da promene da bi smanjili masnoće i izbegli zdravstvene komplikacije? Na ova pitanja je u jutarnjem programu na TV Prva odgovorila stručnjak za ishranu, dr Svetlana Stanišić.

"Kod holesterola ima dosta zabluda", kaže dr Stanišić. "U fitnes populaciji je veoma popularno izbegavati žumance, pa prave omlet od belanaca koji ima jako malo kalorija. Međutim, u žumancetu se nalaze veoma korisne materije. Meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi su biološki jako vredne namirnice. Možemo živeti bez njih, ali su veoma korisne. Postoje druge strategije koje se primenjuju pre nego što dođemo do toga da izbacimo meso", kaže doktorka i navodi četiri strategije koje bi trebalo da primenimo kako bismo držali holesterol pod kontrolom.

Biljna vlakna i zdrave "grickalice"

"Prva je uvođenje biljnih vlakana, što znači da za doručak, na primer, jedemo ovsenu kašu. Ali ne onu gotovu, već kupimo ovsene pahuljice, razmutimo u mleku i prokuvamo. Ovas ima betaglukan koji je odličan za sprečavanje recikliranja holesterola u telu i smanjenje njegovog preuzimanja."

Sledeće vrste namirnica čiji unos treba da povećamo u borbi sa holesterolom su mahunarke, semenke, lešnici, orasi i bademi.

"To je druga strategija. Lešnici, orasi i bademi su izvori fitosterola koji je biljna vrsta holesterola. On se takmiči sa holesterolom u crevima oko preuzimanja. To je druga stvar koju treba da povećamo."

Najbolji su domaći kolači sa puterom

"Treća strategija je izbegavanje margarina. To je ono kad lekari kažu da izbacite slatkiše. Ljudi misle da je to zbog šećera, ali nije. Tu su kremovi, raznorazne napolitanke i slično, na njima piše hidrogenizovana palmina mast ili hidrogenozovano biljno ulje. To je sve margarin. On jako podiže holesterol, bez obzira što ga reklamiraju kao namirnicu koja ga ne sadrži. Otprilike šest puta više podiže nivo holesterola nego puter. Zato su domaći kolači bolji, jer se prave sa puterom."

Beli luk omiljen među Srbima

"Četvrta strategija je da uvedemo namirnice koje su jako dobre za holesterol, na primer, beli luk - koji Srbi jako vole, maslinovo ulje, plava riba… Mogu da se uzimaju i suplement", kaže doktorka i upozorava da ne treba preterivati sa suplementima fitosterola jer oni mogu da imaju štetno dejstvo ako se uzimaju u velikoj meri.

"Isto, postoje suplementi belog luka na kojima piše da ne izazivaju zadah. Ako suplement ne izaziva zadah, on nije delotvoran. Nemojte bacati pare", napominje dr Stanišić.

MONDO