Nekoliko studija ukazale su kako unos zasićenih i trans masti utiče na srce i vesti nisu dobre! Osim toga, ako jedete previše soli takođe možete da podignete pritisak i tako uvećate rizik od brojnih kardiovaskularnih bolesti.
Pitanje koji mnoge buni i oko kog se i mnogi stručnjaci ne slažu jeste šta je zdravije za srčane bolesnike, ulje ili puter? Naravno sve zavisi o kom ulju govorimo... Tako na primer, uprkos tome što je zdravo, maslinovo ulje nikako ne bi trebalo da se koristi za prženje jer kada se zagreva na visokim temperaturama ispušta štetne supstance.
Svako ko boluje od neke bolesti srca zna koliko je neophodno da s evodi reačuna o ishrani, ali i stresu i lošim navikama poput pušenje i konzumiranja alkohola. Kad je reč o ishrani, posebno je potrebno obratiti pažnju na to koliko i koje masnoće unosite jer one mogu da podignu holesterol, kao i da li preterujete sa začinima, tačnije solju jer ona utiče na skok krvnog pritiska.
Bolesti srca su odnose najveći broj života svake godine, a poslednjih godina ovaj problem ne pogađa samo starije, već i mlade koji sve češće oboljevaju od kardiovaskularnih stanja. Zato je neophodno da se prati kvalitet i količina masti koje konzumiramo kako bi se izbegao rizik od srčanih oboljenja.
Koje su najbolje vrste masti za srčane bolesnike?
Neke od najboljih vrsta masti za srčane bolesnike su:
- omega-3 masne kiseline;
- mononezasićene masti biljnog porekla;
- polinezasićene masti biljnog porekla.
Koje su najgore vrste masti za srce?
Neke od najgorih vrsta masnoća za srčane bolesnike su:
- margarin;
- palmino ulje;
- kokosovo ulje.
Dakle, ulje pobeđuje u borbi protiv putera kad je reč o ishrani koja nije pogodna za srčane bolesnike. Međutim, najbolje je napraviti pravi izbor i odlučiti se za biljne izvore ulja koji pogoduju zdravlju srca. Pa tako je preporuka zameniti puter maslinovim uljem, a potpuno se odreći margarina, mlečnih proizvoda, pavlaka i majonez.
Kad govorimo o uljima, evo koje vrste su najzdravije:
- maslinovo ulje;
- suncokretovo ulje;
- ulje repice;
- ulje avokada;
- orahovo ulje;
- pirinčano ulje;
- bademovo ulje
Kako uključiti ulje u ishranu tako da ne šteti srcu?
Uprkos tome što je zdravo, stručnjaci ne preporučuju korišćenje maslinovog ulja za prženje jer prilikom termičke obrade na visokim temperaturama ispušta štetne supstance. Pregrevanje može da dovede do oksidacije i oslobađanja karcinogena, slobodnih radikala koji mogu dugoročno da izazovu upalu i aterosklerozu, tako što blokiraju arterije visokim nivoom holesterola.
Osim toga, sledeći saveti mogu da pomognu da koristite ulje tako da sačuvate zdravlje srca:
- Izbegavajte ponovno zagrevanje ulja nakon što ga jednom upotrebite;
- Izbegavajte pregrevanje ulja tokom kuvanja ili se odlučite za sorte sa visokom tačkom zagrevanja kao što su suncokretovo ili kokosovo ulje;
- Čuvajte ulje na suvim, hladnim mestima;
- Držite ulje dalje od sunčeve svetlosti;
- Nemojte preterati sa količinom ulja;
- Obratite pažnju na datume isteka i nemojte ga skladištiti duže od 12 meseci.
MONDO