Zdravlje

MREŽAMA KRUŽI UZALUDAN SAVET ZA SUPER ZDRAV ORGANIZAM: Dr Ivanov rešio zabludu i dotakao se AUTOFAGIJE - najmoćnija je!

Autor Tamara Veličković

Kiselost organizma obara imuni sistem i pojačava rizik za brojne bolesti, a u nastavku saznajte idealnu ishranu kojom se postiže balans.

Izvor: RTS/PrintScreen

Na društvenim mrežama već neko vreme kruže saveti kako bi svako jutro trebalo da uzmemo kašičicu sode bikarbone da bismo postigli bazno stanje organizma. O tome su se vodile brojne polemike, ali mnoga pitanja ostala su otvorena. Da li hrana utiče na kiselost organizma, kako postići ravnotežu i da li je autofagija dobra ili ne, otkrio je u RTS Ordinaciji dr Dragan Ivanov.

Do kiselosti organizma dolazi zahvaljujući određenim navikama, a to su: korišćenje rafinisanih namirnica, korišćenje velikih količina mesa, alkoholnih pića, kafe i veštačkih napitaka, nedovoljan unos vode, fizička neaktivnost, stres i potištenost, pušenje, kasne večere, korišćenje nekih lekova, zagađenje vazduha i nedovoljna količina kiseonika.

"Poznato je da korišćenje rafinisanih veštačkih namirnica povećavaju kiselost organizma. To su, na primer, slatkiši, čokolada, sladoled, beli šećer, belo brašno. Moram da vam otkrijem kako se jede čokolada: uzmite crnu čokoladu, malu kockicu i pustite da se tri minuta rastapa u ustima. Ako još jednu kockicu sisamo u ustima, imaćete osećaj da ste pojeli dve, tri table čokolade. Osećaj za slatko nalazi se u ustima, a ne u želucu", rekao je dr Ivanov i otkrio da li je meso u ishrani prihvatljivo.

"Sve je lek i sve je otrov, razliku čini doza. Najidealniji proteini su proteini biljnih porekla, iz mahunarki. Znam da je realnost da ljudi vole da jedu meso, ali u tom slučaju, količina treba da bude manja. Nekada su ljudi jelo meso, ali jedanput nedeljno. Životinjski proteini su najveći nutritijenti koji zakišeljavaju krv. Kada životinjski proteini uđu u ćeliju i kada ćelija njih razgradi, dobije se metaboličko smeće koje je izuzetno kiselo. Ako se već jede meso, treba da bude mala količina, a velika količina zelenog lisnatog povrća koje ima izuzetno bazni efekat i dejstvo na naš organizam", rekao je doktor.

Moćno dejstvo autofagije

"U regulaciji kiselo bazne ravnoteže, krvi i celokupnog organizma, ključno mesto imaju bubrezi. Da bi burezi mogli da izvuku te kiseline, treba im voda i zato svakog dana treba da uzimamo barem dve litre vode. Kasnim večerama ljudi blokiraju blagoslevni čudesni proces autofagiju. Ona ima moćno dejstvo u prevenciji gojaznosti, insulinske rezistencije, šećerne bolesti, infektivnih, kardiovaskularnih, regulacije lipida, osveženja i detoksikacije organizma i tome slično. Svako pravilo ima izuteak. Autofagija je lekoviti mehanizam, ali ne treba da je koriste osobe na hemioterapiji, trudnice ili one koje su u pubertetu. Za čoveka, opštu populaciju generalno, autofagiju treba da aktiviramo", rekao je doktor i upozorio na savet o sodi bikarboni:

"Moje mišljenje je da soda bikarbona nije pravi izbor za postizanje baznog efekta i dovođenje organizma u bazno stanje. Kada je popijemo, ona uđe u želudac i tamo se sastaje sa hlorovodoničnom kiselinom. Automatski se tu troši i nestane već u želucu. Soda bikarbona stvara nadimanje stomaka. Da bi se hrana svarila, sadržaj u želucu treba da bude određene kiselosti, a soda bikarbona neutrališe kiselinu, belančevine posebno ne mogu da se svare. To za mene nije pravo rešenje. Ako nekim napitkom hoćemo da neutrališemo kiselost, onda treba da pijemo sok od limuna i da ga u mlakoj vodi zasladimo medom. Limun i med imaju pozitivan efekat na bazni organizam", rekao je doktor.

Ovo je hrana koja može da utiče na povećanje alkalnosti organizma:

Izvor: RTS/PrintScreen

(MONDO)