Zdravlje

NADUTOST I GASOVI KRIJU MALO POZNAT UZROK: Nikad ne biste povezali - doktorka otkrila TAJNE kineske medicine koje pomažu

Autor Tamara Veličković

Dr Ana Žikić, specijalista tradicionalne kineske medicine, pokazala je nekoliko vežbi koje ublažavaju stomačne tegobe.

Izvor: YouTube/K1 televizija

Nadutost i gasovi su česti problemi sa varenjem, toliko da ih većina ljudi barem jednom nedeljno doživi. Zatvor može da se desi kada naš stomak ne može da svari ono što nam nije prijalo, ali ponekad može da ukaže da se naše telo već duže bori sa narušenim mikrobiomom. Kako se rešiti opstipacije i izbeći nadutost i gasove, objasnila je dr Ana Žikić, specijalista tradicionalne kineske medicine.

"Opstipacija je veliki problem današnjice i na neki način oslikava način življenja savremenog čoveka. Opstipacija podrazumeva poremećaj pražnjenja creva koji može da bude neredovan ili otežan, a u nekim slučajevima količina stolice je mala i suva ili je sam proces bolan. U kineskoj medicini postoji više faktora zašto je ovo ovako", započela je doktorka.

Prvo što treba da se proveri prilikom zatvora je debelo crevo. Ipak, postoji i jedan manje poznati uzrok - emocije.

"Uglavnom se postavlja pitanje da li je organ debelog creva u balansu. Svakako, posmatraju se i funkcije želuca, stomaka, bubrega. Ono što je interesantno, to je da postoji emotivan faktor koji može da bude vezan za ovaj problem. Debelo crevo i pluća pripadaju elementu metala i povezani su sa emocijama tuge i otpuštanja. Pre tretiranja ovog problema, valja razmisliti da li postoje neke stvari u nama koje sa teškoćom otpuštamo, šta je ono za šta smo još vezani, a ne čini nam zapravo dobro", otkrila je dr Žikić.

Doktorka je pokazala nekoliko vežbi i kako kaže, mogu da vam pomognu. Ovo su neki saveti kineske medicine koje možete primeniti u svakodnevnom životu:

1. VEŽBA

"Dok ste još uvek u krevetu, valja istrljati dlan o dlan, a nekad je dobro i tapnuti", rekla je doktorka.

2. VEŽBA

"Zatim postavite dlanove na predeo digestivnog trakta. Kružni pokret uraditi 10 do 20 puta. To slobodno može da bude jači pokret, naročito na levoj strani trbušne duplje, zato što pratimo kako se debelo crevo prostire", objasnila je doktorka.

3. VEŽBA

"Tapšite tačku koja se nalazi u predelu lakta. Savijte ruku i valja je istapkati 10 do 20 puta. Kasnije možete da je izmasirate, jednu stranu, pa drugu i sasvim je normalno ako je ovo područje za nijansu bolnije od susednih", rekla je doktorka i dodala: "Na kraju, popijte čašu tople vode zato što na taj način podržavamo funkciju digestivnog trakta".

(MONDO)