Zdravlje

AKO SE OVAKO NASTAVI, DO 2025. VIŠE OD POLA LJUDI BIĆE GOJAZNO! Srbi su najviše na udaru BOLESTI zbog ovih NAMIRNICA

Autor Teodora Boškovski

Zbog čega je gojaznost toliko opasna i u čemu najviše grešimo?

Izvor: Shutterstock/Kaewmanee jiangsihui

Rapidno raste broj ljudi sa prekomernom težinom, a ako se taj neslavni trend nastavi do 2025. godine, više od polovine planete biće gojazno, upozoravaju stručnjaci. Ni naša zemlja nije izuzetak - svaka peta osoba u Srbiji je gojazna, a svaka treća na pragu gojaznosti.

Statistika pokazuje da je čak 54 odsto građana predgojazno i gojazno. Populacija smo koja ne praktikuje da na dnevnom meniju ima preporučenih pet porcija voća i povrća, ribu barem dva puta nedeljno, dovoljnu količinu tečnosti. Ono što beleži Studija o ishrani u Srbiji je u najmanju ruku zabrinjavajuće.

Prevelika količina ugljenih hidrata i šećera u skoro svakom obroku, a dominantna je i upotreba belog brašna. Nutricionisti kažu da su ne samo loše navike u ishrani već i dezinformacije o nutritivnim i kalorijskim vrednostima pojedinih namirnica uzročnici gojaznosti.

"Ljudi su shvatili na primer da su lešnici, orasi, bademi, suvo voće zdravi, a nisu svesni da je to ujedno i visokokalorično pa taj kalorijski nivo često bude jako visok čak i sa zdravim izborom namirnica. Izgrickati 50 grama miksa tog voća je ručak to nije količinski mnogo i može imati do 400 kalorija što je jedan ozbiljan obrok", kaže nutricionista Jovana Sreić.

Nezdrave navike vode u brojna oboljenja upozoravaju lekari. Takozvana stomačna gojaznost ukazuje na dijabetes, bolesti arteroskloroze, infarkt, šlog i masnu nealkoholnu jetru.

"Gojaznost korakteriše višak insulina, hormona hiperinsulizam koji pokreće kancerogenonezu i nastanak raka. Insulin se uvek luči kada jedemo nešto slatko ili belo brašna dolazi do skokova insulina", kaže dr Vesna Srećković, internista.

(MONDO/Kurir.rs)