AKO NEMATE IDEJU ZA DORUČAK, OVA 4 SUPER ZDRAVA PREDLOGA SU SPAS! Prebogata su vitaminima i GVOŽĐEM, a još NE GOJE

Probajte ova 4 super zdrava predloga za doručak! Malo šećera i dosta gvožđa!

Shutterstock

Doručak je najvažniji deo dana. Mnogi ga preskaču i tako poremete normalno funkcionisanje organizma. Čak je jedno istraživanje pokazalo da preskakanje doručka skraćuje životni vek. Kada je već ustanovljeno da je doručak važan, postavlja se pitanje - kakav je najbolji? Doktor Muhamed Dženson ponudio je četiri doručka sa malo šećera i visokim nivoom gvožđa za početak dana.

U pitanju su: omlet sa pečurkama i spanaćem, čia puding, činija kinoe i tost od paradajza sa avokadom. Pa da krenemo redom:

1. Omlet sa pečurkama i spanaćem

"Jaja su odličan izvor proteina i zdravih masti, što može da pomogne u kontroli apetita i smanjenju grickanja tokom dana. Spanać i pečurke imaju malo kalorija i bogati su gvožđem, obezbeđujući esencijalne hranljive materije bez dodavanja dodatnog šećera. Dopunite svoj omlet porcijom hrskavog, svežeg voća ili parčetom tosta od celog zrna", savetuje dr Muhamed.

Shutterstock 

2. Puding od čie

Potopite čia semenke preko noći u omiljeno mleko i ujutru je vaš doručak već spreman! Čia semenke su bogate omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i biljnim proteinima. Imaćete energije tokom čitavog dana. Uvek možete da dodate omiljeno voće ili orašaste plodove.

Youtube/Screenshot/The Cooking Foodie 

3. Činija kinoe

Činija kinoe, južnoameričke žitarica poznatije kao "zlato Inka", jedna je od onih superhrana koji će da zadovolje vaš organizam potrebnim hranljivim materijama. Bogata je belančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijumom, cinkom, bakrom, manganom i gvožđem, a mogu je bez problema konzumirati i osobe alergične na gluten.

Nakon što je skuvate, začinite je bananom i orašastim plodovima. Svemu tome možete da dodate i kašičicu meda.

Foxys Forest Manufacture/Shutterstock 

4. Tost od paradajza sa avokadom

Još jedna superhrana jeste avokado. Obiluje vlaknima, kalijumom, visokim procentom vitamina E, B i folnom kiselinom. Takođe, sadrži "dobre" nezasićenih masti koje snižavaju nivo "lošeg" holesterola, dok je paradajz moćan antioksidans.

YouTube/Laura in the Kitchen 

Dr Muhamed predlaže da bi trebalo da povećamo sadržaj proteina tako što ćemo dodati kuvano ili poširano jaje na tost.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Slatka kaša od heljde  TikTok/courtneykiing

 (MONDO)