Zdravlje

SRBI IH RADO JEDU ZA DORUČAK, A NE ZNAJU KOLIKO SU ŠTETNE! Ove 4 stvari nikada nemojte da jedete na prazan stomak

Autor Teodora Boškovski

Ove četiri namirnice nisu nimalo zdrave za doručak!

Izvor: Shutterstock

Za zdrav početak dana, ali i život važno je šta unosimo u organizam. Neophodni su nam minerali, vitamini i ostale hranljive materije kako bismo bili u balansu i zdravi. Međutim, sa druge strane, pojedine namirnice za kojim često posegnemo tokom jutra mogu da naprave kontraefekat, pa čak mogu da dovedu i do upale u telu. Hronična upala posledica je brojnih oboljenja, kao što su: dijabetes, bolesti srca, moždni udar, ali i loše ishrane, stresa, manjka sna ili nedostatka fizičke aktivnosti. Evo koje namirnice bi trebalo da izbegavate za doručak:

Ovsena kaša

Iako može biti običan, lak i zdrav doručak pun zdravih vlakana, vitamina i ugljenih hidrata, ovsena kaša sa ukusom i dodatnim šećerom mogla bi da doprinese vašoj upali i stvori kontraefekat.

Prerađeno crveno meso

Konzumiranje crvenog mesa neki stručnjaci smatraju da je direktno povezano sa visokim holesterolom. Takođe, loše utiče i na rad srca.

Beli hleb

Beli hleb pravi se od belog brašna, koje se brzo vari, pa se i osećaj gladi brzo vraća. Takođe, belo rafinisano brašno povezano je sa povećanim nivoom upale u organizmu, te bi bilo dobro da ga u širokom luku zaobilazite.

Slatka peciva ili palačinke

Palačinke i vafli najčešće su smeša belog brašna i dodatnog šećera, a veoma malo proteina ili vlakana da uravnoteže šećer.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)