Povišen holesterol jedan je od najčešćih zdravstvenih problema, koji vremenom može da dovede do povećanog rizika od srčanih bolesti, infarkta i rane smrti. Kardiovaskularne bolesti su glavni uzrok smrtnosti u Srbiji i svetu. Od bolesti srca i krvnih sudova svakog dana umre najmanje 150.000 ljudi, a prema statistici, u Srbiji godišnje umre oko 52.000 ljudi. Postoje navike koje možete da promenite, a koje će vam pomoći u snižavanju holesterola na prirodan način:

Umesto kafe, započnite dan ovsenom kašom

Domaća kafa sadrži do 30 puta veću koncentraciju diterpena, u odnosu na filter kafu, a koji može da provocira povećanje holesterola u krvi. Većina Srba ima naviku da dan započne kafom, a savet stručnjaka je da pre svega unesete ovsenu kašu. Rastvorljiva vlakna koja se nalaze u njoj utiču na LDL holestetol i pomažu da duže ostanete siti.

Šetajte svaki dan minimum pola sata

Uvođenje fizičke aktivnosti pomaže da se loš holesterol smanji, a nivo dobrog holesterola poveća. Preporuka doktora je da, u zavisnosti od opšteg zdravstvenog stanja, osoba ima od 150 do 300 minuta aerobne aktivnosti. Ukoliko to nije moguće, svakodnevna šetnja od pola sata može da pomogne. Na taj način smanjujete šanse za razvoj naslaga na arterijama, a čak i kućni poslovi dolaze u obzir ako vam ubrzaju puls.

Povećajte unos vlakana

Vlakna iz celih žitarica, pasulja, orašastih plodova, semenki, voća i povrća, pomažu u snižavanju holesterola i trebalo bi da budu deo vaše ishrane. Rastvorljiva vlakna su jako moćna jer utiču na apsorpciju holesterola u krvotok, vezuju se za holesterol u crevima i sprečavaju njegovu apsorpciju. Ne samo da će vlakna pomoći da duže budete siti, već će dobro uticati i na nivo holesterola.

Pojačajte omega-3

Ukoliko jedete ribu dva puta nedeljno, unosite odličan izvor proteina i omega-3, masti koje su organizmu neophodne. One pomažu da se nivo triglicerida smanji i usporavaju rast plaka u arterijama, što automatski dovodi do smanjenog holesterola. Preporuka stručnjaka jeste da jedete ribu, poput lososa, pastrmke, tunjevine i sardina.

Orašasti plodovi

Orah, badem i drugi orašasti plodovi su bogati mononezasićenim masnim kiselinama, što smanjuje LDL holesterol, ali ostavlja HDL "dobar" holesterol sam. Šaka oraha dnevno pomaže u smanjenju rizika od nastanka srčanih bolesti, pokazuju studije. Malom porcijom ćete ograničiti masnoću i kalorije, ali izbegavajte one koji sadrže puno soli.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija HOLESTEROL JE TIHI UBICA! Kardiolog: Opasnost se ne oseća dok ne bude kasno Da se spreči infarkt treba OBAVEZNO preduzeti ove mere

(MONDO)