U PILETINI IZ MARKETA SALMONELA, NA ZELENOJ SALATI IZMET! Odvratna istina o hrani koju mnogi ne znaju, zgadiće vam ŽIVOT

Piletina u marketima sadrži salmonelu, dok se na zelenoj salati i spanaću nalaze tragovi izmeta stoke, otkriva dokumentarac "Otrovani: Prljava istina o vašoj hrani".

Youtube/The New York Times

Novi dokumentarac na "Netfliksu" zgrozio je gledaoce, mnogi od njih prvi put su shvatili šta se krije u hrani koju jedemo svakog dana - piletini, zelenoj salati...

Film "Otrovani: Prljava istina o vašoj hrani" (Poisoned: The dirty truth about your food) izašao je početkom avgusta, a već je među najgledanijim sadržajima na ovoj striming platformi. U pitanju je priča o bezbednosti hrane kao što je piletina, zelena salata, mlečni proizvodi...

"Trebalo bi da pretpostavite da se u svakom pakovanju piletine iz supermarketa krije salmonela", upozorio je jedan od sagovornika u filmu.

YouTube/Netflix 

Dokumentarac o hrani istražuje slučajeve trovanja hranom, a mnoge je najviše zabrinuo deo priče o zelenoj salati i drugom zelenom, lisnatom povrću. Spanać, koji se smatra jednim od najzdravijih povrća, posebno je problematičan.

YouTube/Netflix 

"Mi imamo najzdraviji sistem hrane na celoj planeti" - ova rečenica puno puta je izgovorena u filmu, od strane ljudi kojima bi javnost trebalo da veruje. Zvaničnici, političari, predsednici, stručnjaci za bezbednost hrane... Svi oni je izgovaraju decenijama unazad, javno, na televiziji. A ona jednostavno - nije tačna.

Jedan od šest Amerikanaca otruje se hranom svake godine. To je neverovatnih 48 miliona ljudi. A nedeljno se u SAD-u dogodi i do 36 trovanja više ljudi patogenima iz hrane.

Shutterstock/Odua images 

Film počinje čuvenim, strašnim slučajem iz 1993. godine. Ešerihijom koli tada su se otrovale stotine ljudi, od hamburgera lanca restorana "Jack in the box". Prijavljeno je više od 700 trovanja, a četvoro dece je umrlo. Trideset godina kasnije, ovaj lanac najnormalnije posluje i ljudi svakodnevno jedu hamburgere i drugu hranu u njemu.

Istraga i suđenje utvrdili su da su vlasnici restorana znali da postoje pritužbe na nedovoljno pečeno meso, i to od strane zaposlenih. Bili su svesni nove regulative o temperaturi pečenog mesa, podignutoj sa 140 na 155 stepeni Farenhajta. I svesno su je ignorisali.

YouTube/Blue Apron 

Slična trovanja događala su se sa mlekom u prahu za bebe, žitaricama... Usled čega bi mnogi pomislili da je jedino bezbedno jesti povrće i voće. Ali onda producenti počinju da nabrajaju odvratne slučajeve zaraze zelenom salatom ili "opranim" spanaćem u kesi.

YouTube/Netflix 

Ovo zeleno lisnato povrće uzgaja se tik pored farmi krava, što znači da izmet stoke završava u vodi kojom se zaliva. I kada na kesi piše "oprano", to ne znači da je izmet opran, zbog čega su se ljudi trovali.

YouTube/Netflix 

Nadležni su veći deo ovih problema svaljivali na - potrošače. Narativ u javnosti glasio je da se svakako zna da piletina može da sadrži salmonelu, ali je na kupcima da je pravilno termički obrade. Činjenica da se salmonela na farmama pilića ne iskorenjuje, kao da nikoga nije zabrinula. Ne, krivi su kupci koji je ne pripreme kako treba.

I nadležnost različitih agencija po ovom pitanju je upitna. Ako se, recimo, otrujete čizburgerom iz nekog lanca brze hrane, za meso u njemu nadležna je jedna federalna agencija, za sir i paradajz neka druga, za higijenu tokom pripreme odvojena državna agencija za javno zdravlje, i tako redom. Zbunjujući lanac odgovornosti mnogi smatraju namernim, mada za to nema dokaza.

Pogledajte trejler filma "Poisoned: The dirty truth about your food".

Trejler filma "Poisoned: The dirty truth about your food"  YouTube/Netflix

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

ISHRANA  Kurir TV

(MONDO)