Zdravlje

STOMAK KAO BALON, HOĆETE DA EKSPLODIRATE, ALI "NIŠTA" NEĆE NAPOLJE? 11 načina da pokrenete creva i rešite se ZATVORA

Autor Maja Gašić

11 super, prirodnih načina da se rešite zatvora i pokrenete pražnjenje creva.

Izvor: Shutterstock/Seasontime

Ko nikada nije imao problema sa zatvorom, ne zna šta je prava muka. Osećaj teskobe, nadutosti koja ne prolazi, stomak tvrd i ne može nikako da se uvuče, koža zategnuta do te mere da mislite da će da popuca... samo su neki od simptoma koji i te kako mogu da vam bukvalno upropaste dan (i te no jedan!). 

Osobama koje pate od konstipacije se dešava da ne prazne creva i po nedelju dana, nekad i duže. Ako vam se čini da to nije neki problem, samo zamislite količinu "toksina" koju konstantno nosite sa sobom. Osećate se kao "tempirana bomba" koja nikako da eksplodira.  

Iako svi ljudi imaju različite navike kad je reč o pražnjenju creva, neki idu o nekoliko puta na dan u toalet, dok su drugi navikli da veliku nuždu obave jednom u toku sedmice, definicija zatvora je kada imate manje od tri stolice nedeljno, kaže gastroeneterolog klinike Mejo, dr Džin Fok.

Da biste znali kako da ponovo pokrenete "dešavanja" u crevima, prvo ćete morati da otkrijete uzrok. Zatvor može biti rezultat dehidracije, sindroma iritabilnog creva (IBS), loše ishrane i uzimanja raznih lekova, kaže dr Fok. Po njemu, disfunkcija karličnog dna je takođe veoma važan (i često zanemaren) uzrok.

Otkrijte na koje sve načine možete kratkoročno ili dugoročno da podstaknete rad creva i pražnjenje. 

1. Jedite hranu sa vlaknima

Hrana bogata vlaknima sa visokim sadržajem vode, kao što su sirova šargarepa, jabuke sa korom i avokado, sjajni su izvori vlakana koji pomažu da se pražnjenje pokrene, kaže dr Kristin Li, gastroenterolog na Klivlendskoj klinici. Osim ovih namirnica, evo šta još pomaže: 

  • mafini od mekinja, 
  • brokoli, 
  • smokve,
  • pasulj, 
  • kikiriki, 
  • grašak, 
  • suve šljive, 
  • spanać. 

Kivi bi takođe mogao da "odradi posao". Konzumiranje dva oguljena kivija dnevno dalo je slične rezultate i pacijenti sa zatvorom su se bolje praznili nego kada su unosili vlakna iz ljuske psilijuma ili suvih šljiva, prema istraživanju Univerziteta u Mičigenu. Takođe, uvek možete da unosite suplemente vlakana, napominju stručnjaci. 

2. Popijte kafu - po mogućstvu VRELU

Ovo je često prva ideja koja vam padne na pamet kada se suočite sa dilemom kako da naterate sebe da ispraznite creva. Evo nekoliko dobrih vesti za ljubitelje kofeina: topla pića uopšte, posebno šolja tople kafe ili čaja ujutru, mogu pomoći da se "stvari" pokrenu, kaže dr Li. Sama kafa i njen visoki nivoi kofeina su takođe "poznati da stimulišu pokretljivost debelog creva", kaže ona.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

3. Vežbajte makar malo

"Pešačenje, hodanje po neravnom terenu, džogiranje i vožnja bicikla mogu da pospeše rad metabolizma, što zauzvrat povećava pokretljivost creva“, kaže dr Li.

4. Pokušajte da masirate perineum

Tehnika u kojoj masirate perineum (deo kože koji odvaja vaginu od anusa) uzastopnim pritiskom na kožu kažiprstom može da ublaži zatvor zbog tačaka pritiska u toj oblasti, kaže studija iz 2015. objavljena u časopisu za opštu internu medicinu. 

5. Biljni laksativ pomože

Samo vodite računa, laksativi u nižim dozama mogu da pomognu u sprečavanju zatvora, a u većim da izazovu dijareju. 

6. Zauzmite pozu na WC šolji 

Položaj nalik čučnju, a koji se postiže tako što (kad sedite na WC šolji) stavite stolicu, kofu ili lavor ispod stopala kako biste podigli kolena, i te kako može da pomogne, kaže dr Pejton Berukim, direktor Instituta za gastroenterologiju Južne Kalifornije u Los Anđelesu. Čučanj modifikuje anatomiju tako što opušta mišiće u toj oblasti, a istovremeno podiže deo vašeg debelog creva koji olakšava pražnjenje creva.

7. Protrljajte stomak

Primena umerenog pritiska i masiranje stomaka u smeru kazaljke na satu može vam pomoći da pokrenete creva, kaže dr Berukim. Pokazalo se da masaža debelog creva poboljšava zatvor, kaže on.

8. Hidrirajte organizam

"Jedan od najčešćih uzroka zatvora je dehidracija", kaže dr Berukim. "Kada je telo slabo hidrirano, to će nadoknaditi povlačenjem vode iz debelog creva što dovodi do tvrde stolice."

9. Suplementi magnezijuma

Magnezijum igra mnoge ključne uloge u telu. Podržava proizvodnju energije, kao i funkciju mišića i nerava, ali može da pomogne i kod zatvora. "Dodatak magnezijuma (400 do 800 mg dnevno) je bezbedan za problem konstipacije kod pacijenata sa normalnom funkcijom bubrega", kaže dr Fok. "Deluje kao osmotski laksativ, uvlači vodu u creva kako bi obezbedio mekšu stolicu i poboljšao rad creva."

10. Bez hrane koja izaziva zatvor

Hrana poput mlečnih proizvoda, masne i pržene, belog hleba može da doprinese zatvoru. Zašto? "Generalno, namirnice koje su veoma masne ili bogate ugljenim hidratima teže se razlažu u našem sistemu i na taj način mogu dovesti do većih stolica koje teže prolaze kroz debelo crevo, što izaziva zatvor", objašnjava dr Brajan Kertin.

Takođe je dobro da ograničite crveno meso jer sadrži malo vlakana i generalno mnogo masti, dok alkohol može izazvati i dijareju i zatvor, kaže dr Poturi. Još jedan uobičajeni krivac? Čokolada. Sadrži kakao, koji je prirodni diuretik, a većina proizvoda je bogata mastima, mlekom i šećerom, sastojcima koji prave problem sa zatvorom.

11. Pijuckajte biljni čaj

"Pokazalo se da mnogi biljni čajevi pomažu kod zatvora", kaže dr Poturi. Sena je najpoznatija, deluje kao stimulativni laksativ, koji podstiče mišiće u crevima da rade na pokretljivosti. Druge opcije čaja uključuju đumbir, koji je najpoznatiji kao pomoć kod mučnine, ali je dobar i za zatvor. Koren maslačka sadrži inulin, dijetetsko vlakno, i prebiotike, dok kamilica i nana mogu pomoći u opuštanju creva i pokretanju pražnjenja. Druga vrsta biljnog čaja, koren sladića, pokreće crevne mišiće, a čaj od peršuna povećava natrijum i vodu u debelom crevu kako bi obezbedio pokretljivost creva, objašnjava dr Poturi.

BONUS VIDEO: 

(MONDO)