Svima je dobro poznato da posle tanjira pasulja nastaju muke sa stomakom i gasovima. Pored pasulja, u namirnice koje pojačano stvaraju gasove spadaju i luk, brokoli, kupus, kao i gazirana pića. Ali, to nije sve!
Zapravo postoji još nekoliko drugih namirnica koje bi mogle da izazovu gasove i nadimanje. Sas Parsad, nutricionista otkriva koje namirnice pojačano stvaraju gasove i kako da ih izbegnete.
"Nivo gasova varira od osobe do osobe. Naši jedinstveni sistemi za varenje, crevne bakterije, nivo enzima i osetljivost igraju ulogu u određivanju načina na koji reagujemo na različite namirnice", rekla je ona.
Ovo su namirnice koje intezivnije izazivaju gasove:
1. Jabuke, kruške i lubenica
Voćni šećer, frutoza, kod nekih ljudi može da izazove pojačano nadimanje i prekomerno stvaranje gasova. Ali, postoji i rešenje za to! Pokušajte da smanjite veličinu porcije, što pomaže u smanjenju ukupnog opterećenja fruktozom u digestivnom sistemu. Kajsije, breskve, šljive i ananas su odlična zamena.
2. Riba i pomfrit
Pržena jela poput ribe i pomfrita, kao i druga masna hrana - peciva, čokolade i masni mesni proizvode mogu da vam naprave probleme sa varenjem.
"Masnoj hrani potrebno je više vremena da se razgradi u želucu i tankom crevu nego drugim hranljivim sastojcima poput ugljenih hidrata i proteina", ističe nutricionoista.
3. Mleko
Kravlje mleko može određenim ljudima da stvori nadutost u stomaku, a sve zbog laktoze.
"Neke osobe imaju intoleranciju na laktozu, što znači da im nedostaje dovoljno laktaze, što dovodi do fermentacije laktoze pomoću crevnih bakterija i gasova i nadimanja", objašnjava nutricionista.
4. Veštački zaslađivači
Od proteinskih prahova, gaziranih pića i žitnih pločica, do žitarica i jogurta sa niskim sadržajem masti (mast se zamenjuje šećerom ili zaslađivačem), zaslađivači se pojavljuju svuda.
"Neki zaslađivači se ne apsorbuju dobro u tankom crevu i mogu da stignu do debelog creva nerazgrađeni što stvara probleme sa varenjem", kaže nutricionista.
5. Govedina
Govedina i generalno crveno meso u sebi imaju aminokiseline koje sadrže sumpor.
"Ova jedinjenja, posebno gas vodonik-sulfida, mogu da doprinesu nadimanju kod nekih ljudi. Povrće sa visokim sadržajem sumpora, kao što su brokoli i karfiol, može takođe povećavaju proizvodnju sumpornog gasa kada se kombinuje sa obrokom bogatim proteinima", ističe nutricinista i savetuju da izbegavate da konzumriate ove namirnice zajedno.
BONUS VIDEO:
(MONDO)