Doktorka Žaklin Volf, vanredni profesor medicine na Harvardu i gastroenterolog u Zdravstvenom centru "Bet Izrael Dikones" u Bostonu, napisala je na portalu "cnbc.com" članak u koje je navela četiri namirnice koje izbegava da jede jer izazivaju upalu. Uz to, navela je koje namirnice jede umesto njih.

Pre svega, navela je da je upala proces koji povećava protok krvi u inficiranom delu tela. Upala može da bude vrlo neprijatna, a hronična upala može da dovede do razvoja bolesti. Ona oštećuje zdrave ćelije dok stvara niz neprijatnih simptoma kao što su ukočenost zglobova, bol u mišićima i problemi sa varenjem. Doktorka Volf zato je navela da najčešće pitanje koje dobija jeste - Kako se boriti protiv upale?

Stručnjaci tokom poslednjih nekoliko godina ističu da hrana može da izazove upale. Neke namirnice smanjuju zdrave bakterije u crevima, dok druge proizvode jedinjenja koja smanjuju upalu i poboljšavaju probleme. Ovo su četiri namirnice koje doktor sa Harvarda izbegava i koje savetuje svima:

Ko je doktorka Volf?

Osim što je vanredni profesor medicine na Harvardu, doktorka Volf je i autorka knjige "Ženski vodič do zdravog stomaka: Preuzeti kontrolu nad svojim digestivnim zdravljem". Uz to, ona je suosnivačica "Fudisin helta", neprofitne organizacije koja se bavi edukacijom u vezi sa ishranom.

Masno meso

Istraživanja pokazuju da je masno meso poput govedine, svinjetine i jagnjetine povezano sa upalom. Životinjske masti i zasićene masti mogu da promene crevne bakterije povećanjem lipopolisakarida, što može da izazove upalu. Oni takođe mogu da izazovu promene koje smanjuju masne kiseline, a koje su važne za zdravlje debelog creva.

Šta jesti umesto toga:

  • Piletinu i ćuretinu - imaju malo zasićenih masti
  • Riba ima malo zasićenih masti i visok sadržaj omega-3 masnih kiselina i drugih jedinjenja koja proizvode supstance koje smanjuju upalu

Ultra obrađena hrana

Ove namirnice prolaze kroz procese zbog kojih sadrže mnogo aditiva. Njihove velike količine zasićenih masti, soli i dodatog šećera su povezane sa upalom. Često im nedostaju antioksidativna svojstva cele hrane koju zamenjuju. Na primer, belom hlebu nedostaju antioksidansi iz pšeničnog zrna koji hleb od celog zrna čine antiinflamatornim.

Šta jesti umesto toga:

  • Sveže voće i povrće koje je bogato jedinjenjima zvanim polifenoli
  • Žotarice celog zrna

Slatka pića

Gazirana pića i slatki napici su povezani sa dijabetesom, gojaznošću i kardiovaskularnim oboljenjima. Doktor sa Harvarda preporučuje ograničenje njihovog unosa.

Šta piti umesto toga:

  • Crni i zeleni čaj jer sadrže velike količine polifenola
  • Kafu jer se u nekim studijama pokazalo da povoljno utiču na upalu

Kokosovo i palmino ulje

Ova ulja mogu da se nađu u prerađenoj hrani i ponekad se koriste u kuvanju. Sadrže visoke nivoe zasićenih masti, koje mogu da dovedu do povećanja upale.

Šta jesti umesto toga:

  • Maslinovo ulje ima malo zasićenih masti, a sadrži polifenole i druge antioksidativne supstance
  • Laneno ulje ima malo zasićenih masti i bogato je omega-3 masnim kiselinama

BONUS VIDEO:

Kurir televizija NAJMOĆNIJI LEK ZA IMUNITET SRBIJA IMA U IZOBILJU: Stručnjaci sa Harvarda sugerisali da je OVA namirnica NAJBOLJA (KURIR TELEVIZIJA)

(MONDO)