Zdravlje

"POSTOJE DVE GRUPE PACIJENATA, JEDNI SU U VEĆEM RIZIKU!" Evo koliko često treba da merimo ŠEĆER - sve više dece OBOLEVA

Autor Teodora Boškovski

Doktorka opšte medicine otkriva koliko često bi trebalo da proveravamo nivo šećera u krvi i ko je u većem riziku od dobijanja dijabetesa.

Dr Dragana Milentijević
Izvor: Prva screenshot

Sa dijabetesom u Srbiji živi oko 770.000 ljudi. Poražavajuća činjenica je ta da je među njim sve više dece, oko 5.000. Zbog toga lekari i stručnjaci često naglašavaju koliko je važno da se na vreme pregledamo i obraćamo pažnju na simptome. Koji su to rane naznake i koliko često bi trebalo da kontrolišemo nivo šećera u krvi, objašnjava doktorka opšte medicine Dragana Milentijević.

Inače, ovih dana u "Kućici zdravlja" građani će moći besplatno bez zakazivanja i zdravstvene knjižice da obave specijalističke preglede i konsultacije sa lekarima svakog dana od osam do 15 časova. Mobilna ambulanta biće postavljena od 13. do 19. novembra na platou ispred Mesne zajednice "Železnik". Kada je u pitanju kontrola merenja dijabetesa, doktorka Milentijević je objasnila da se rade antropometrijska merenja - određivanje BMI (izračunavanje indeksa telesne mase), zatim upitnik koji je skrining na dijabetes i pitanja vezana za navike pacijenata.

"Postoje dve grupe pacijenata, oni koji su već oboleli od dijabetesa i oni koji su u povišenom riziku za dijabetes. Njih je potrebno na vreme otkriti", objašnjava doktorka i otkriva koliko često bi trebalo da kontrolišemo šećer.

"To zavisi od toga koliko imate godina i kakve komorbiditete (pridružena obolenja). Vaš izabrai lekar je taj koji prate vaše zdrastveno stanje i upućuje vas na pregled. Za starije građane jednom do dva puta godišnje", objasnila je ona. Na pitanje, kako unos slatkiša i šećera u krvi utiče na organizam, doktorka dodaje da su takvi pacijenti u većem riziku.

"Ako se pravilno hranimo mi treba da imamo pet obroka, treba da jedemo voće i povrće. Oni koji često konzumiraju proste šećere, naravno da na duge staze iscrpljuju svoj pankreas i dugoročno gledano su u povišenom riziku za razvoj dijabetesa", rekla je doktorka za kraj.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)