Insulinska rezistencija je u savremenom načinu života na svakom koraku. Od nje pati mnogo devojaka u Srbiji, tokom poslednjih godina primećen je rast u broju obolelih i za kratko vreme postala je "moderni poremećaj". To je povišen nivo insulina u krvi koji pravi razne zdravstvene posledice, a često je nazivaju predvorjem dijabetesa.

Ljudi insulinsku rezistenciju obično otkriju kada se ugoje, želeći da ispitaju kako se to dogodilo. Kako se lakše boriti i koji su mali trikovi, otkrila je u RTS Ordinaciji Marija Milanović, magistar farmacije i nutricionista. I sama se borila sa njome, ali je pomoću ishrane i malih trikova koje je primenila uspela da dođe do stanja u kome ne dolazi do skoka insulina.

"Ja bih pričala iz ličnog iskustva. Meni su želje za slatkišima bile jako veliki problem. Sećam se da sam bila u stanju da pojedem celu čokoladu od 300 grama i kada mi se to svari, mogla sam još. Vučja glad i preterana želja za slatkišima su bili teški simptomi sa kojima sam se borila i to duži vremenski period", rekla je Marija i otkrila šta treba da bude u jelovniku osoba sa insulinskom rezistencijom i šta obavezno treba da izbegavaju:

"Ono što je definitivno protiv, to je hrana sa prostim ugljenim hidratima, odnosno hrana sa visokim glikemijskim indeksom. Ljudi misle da je šećer samo ono što je slatko, a to nije istina. Čist primer je pekara, bilo šta iz nje je šećer i dovodi do naglog skoka šećera i insulina u krvi. To su svi sokovi, pirinač, krompir, pica, pasta, tora, kolači, čokoladice, grickalice, kokice", rekla je Marija i dodala:

"Potrebno nam je što više vlakana i zeleniša, svo moguće povrće, pre svega zelene boje. Tu su meso, riba, jaja, koji ne provociraju insulin. Zatim zdrave masti u ishrani, orašasti plodovi, bademi, lešnik, indijski orah, crna čokolada, maslinovo ulje, laneno seme, susam", objasnila je nutricionistkinja.

Ovo su mali trikovi kojima se sprečava nagli skok šećera i insulina:

tekst
RTS/screenshot 

Limunada

Otišli ste na slavu, svadbu, rođendan i jako biste voleli da probate tu tortu. Savet je da popijete limunadu, pa onda da pojedete tortu, a razmak može da bude desetak minuta jer to odlaže nagli skok šećera, a samim tim i insulina u krvi, kaže Marija.

Salata

To je zgodan savet ukoliko idete u restoran i želite omiljenu pastu ili teletinu ispod sača sa krompirom. Savet je da se poruči prvo salata, bilo bi poželjno da bude začinjena jabukovim sirćetom i maslinovim uljem. Može da bude bilo šta od zeleniša i poželjno je da se u kratkom vremenskom roku uzme glavni obrok. Zbog valkana se odlaže nagli skok insulina, kaže Marija.

Doručak, pa kafa

Kako je ujutru prirodno insulinska osetljivost najveća, kada unesemo kofein, ona će od tog ranog jutra odmah stimulisati insulin. Ukoliko se desi da smo popili kafu koja zavarava glad i imamo doručak posle 2, 3 sata, to je jako loše, jer je insulin provociran i to znači da će tokom celog dana pokazivati oscilacije, tvdri nutricionistkinja.

Šetnja

Interesantna istraživanja, a i praksa, pokazala su da bar 15 minuta odlaže nagli skok šećera i insulina za barem 30 minuta.

Ohlađeni pirinač i krompir

Hlađenjem 45 minuta, a poželjno je i više, daće veći osećaj sitosti i poželjan je za dijete i ljude koji nemaju ovaj zdravstveni problem.

Mariji su pomogli čajevi od đumbira i peršuna.

"Ja sam konstantno imala tu naduvenost i mislim da se žene najviše susreću sa tim i da znaju o čemu govorim. Na razne načine sam pokušavala da izbacim višak tečnosti iz organizma. Kardio trening nije bio dovoljan dok nisam uvela čaj od đumbira i čaj od peršuna. Pila sam ga ujutru na prazan stomak, ali može da se pije kad god između obroka u većim količinama. Osobe koje imaju problema sa zgrušavanjem krvi treba da vode računa o upotrebi đumbira i treba da se posavetuju sa lekarom", upozorila je nutricionistkinja i otkrila korisne suplemente za one koji imaju insulinsku rezistenciju:

tekst
RTS/screenshot 

(MONDO)