Čini se da je kupovina jaja jednostavan posao. Međutim, razlike postoje u kvalitetu, sorti i boji. Kada je reč o belim i smeđim jajima, postavlja se pitanje koja je bitna razlika? Naime, boja ljuske jajeta zavisi od rase kokoške koja nosi jaje, a ne od ishrane, životne sredine ili drugih faktora.
Imajte u vidu da su i bela i smeđa jaja prirodna, kao i druge nijanse sive boje. Ne postoji apsolutno nikakva razlika u ukusu ili kvalitetu jajeta na osnovu boje ljuske. Razlika je u genima.
"Bela jaja legu kokoške sa belim perjem, dok žuta jaja legu koke sa šarenim i crvenim perjem. Takođe, postoji i vrsta Amerukana kokoški koje legu jaja sa plavom ljuskom", objašnjavaju stručnjaci sa Univerziteta Kornel u SAD.
Uzgajivač Vladimir Petrović kaže da boja ljuske zavisi od vrste kokošaka.
"Bela jaja u sebi imaju manje holesterola, slađa su i belance se bolje muti. Ona su ređa, ali su i traženija. Dakle, boja ljuske nema veze sa ishranom kokošaka, već ima veze sa bojom žumanceta. Kada kokoška jede komponente koje imaju više crvenog pigmenta, žumance je žuće. Ali i ono manje žuto je odličnog kvaliteta. Kokoške hranimo prirodnom hranom, ječmom, sojom, žitima, dodajemo i vitamine", objasnio je ranije Petrović za Blic.
S druge strane, nutricionista Milka Raičević smatra da su jaja bez obzira na boju ljuske zdrava i da ih treba jesti nekoliko puta nedeljno. Stručnjaci ukazuju na to da konzumiranje jaja može da odigra vitalnu ulogu u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti. Istraživanje, objavljeno u časopisu "Nutrients", pokazalo je da jedenje između jednog i tri jajeta nedeljno "izgleda da štiti" od bolesti.
BONUS VIDEO:
(MONDO)