Vreme praznika, bogate trpeze, raznolike hrane i jela. Jedemo sve i svašta, čak i namirnice koje stvaraju neprijatan miris. Da li znate koja hrana stvara neprijatne mirise u ustima, a koje ih neutrališu? Dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane zdravih i bolesnih, gostujući u RTS ordinaciji olakšala je svima i otkrila koje namirnice koje ostavljaju neprijatan zadah:
- beli, crni luk i praziluk
- kupus i prokelj
- belance
- skuša
- riblje ulje
- kikiriki
- kafa
- alkoholna pića
- slatkiši posle obilnog obroka
- dosta ugljenih hidrata za doručak
Dosta ljudi obožava luk i ne može da zamisli jelo bez njega. Kako najbolje da pripemite beli, crni luk i praziluk kako bi ostavili što manje mirisa?
"Opšte je poznato da termičkom obradom, bez obzira na količinu koja se stavlja u gotovu hranu, ne dovodi do pojave mirisa, znači potpuno termički obrađen, kuvan, dinstan, zapečen neće ostaviti takve mirise. Opšte poznato je da u stvari sve vrste luka imaju eterična ulja i onda se izlučuju putem kože, znači možemo mi da jedemo posle da neutrališemo mirise, naša koža i putem pluća se eliminišu, tako da dok se potpuno ta eterična ulja ne eliminišu, nećemo ni miris belog luka, crnog, praziluka nećemo da eliminišemo", objasnila je prof. dr Veroslava Stanković.
Proteini
"Proteini dovode do pojačanog lučenja želudačne kiseline i aktiviraju tu želudačnu pumpu i na taj način, u stvari, zbog same velike količine hlorovodonične kiseline dolazi do neprijatnog mirisa. Uvek treba jesti još nešto uz belance da ne bi došlo do neprijatnog mirisa. Ne kupus salatu, može parče integralnog hleba koje će upiti to ili dvopek, još najbolje, tako da u tom trenutku onda neće doći do neprijatnog mirisa", objasnila je prof. Stanković.
Alkoholna pića
"Na primer, rakija od šljive, šljivova rakija. Onda su to različita vina, crveno vino hoće da stvori veliki zadah, međutim, umerena količina apsolutno neće izazvati ništa, koliko može da izazove, u stvari, velika količina alkohola i znamo kako se alkohol metaboliše, u stvari, nema isparavanja putem usta, nego putem, opet, kože i znači isparava koža. Metaboliše se prvo u plućima, pa onda u jetri, kada već dođe do metabolisanja u jetri, onda ne oseća se ništa. Ali, prvo miriše koža, kao i kod belog luka”, objasnila je prof. dr Stanković.
Slatkiši
Ukoliko neko pojede tortu ili nešto od slatkiša posle obilnog obroka, imaće neprijatan zadah.
"Sezona slava je i generalno je to da se posle obroka pojede neki slatkiš, desert ili se pojede voće - to je nepravilno”, naglasila je doktorka.
Hrana za doručak
"Ekstremno masne namirnice i ugljene hidrate, veliku količinu ugljenih hidrata. Može da se uzme jogurt, kefir, kiselo mleko ili ko voli, može čak i šolja slatkog mleka da se uzme, parče integralnog hleba i uz to može da se uzme jaje, sir, znači kad se koristi uz hleb, sasvim dovoljno i zelena salata, na primer", istakla je specijalistkinja ishrane zdravih i bolesnih.
Namirnice koje neutrališu neprijatan zadah:
- kokosovo ulje
- maslinovo ulje
- ulje karanfilića
- limunada
- mleko
- čaj od nane
- žalfija
- zelena salata
- peršun
- cimet
- soda bikarbona
Soda bikarbona može da se koristi tako što se pola kašičice promeša u čaši vode, pa se ispere i pljune.
BONUS VIDEO:
(RTS/MONDO/T.B.)