Zdravlje

ZBOG MLEKA VIŠE CURI NOS, A OVO POVRĆE JAČA IMUNITET! Nutricionista otkriva šta da jedemo i izbegavamo ako imamo VIRUS

Autor Tamara Veličković

Nutricionistkinja Sandra Marić Bulat otkriva koje namirnice mogu da pomognu oporavku od zimskih bolesti.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U vreme prehlada, virusa i gripa, važno je voditi računa o tome da u organizam ne unosimo ništa što ometa imuni sistem. Primera radi, šećeri daju energiju organizmu, ali ako imuni sistem mora da smiri upalu uzrokovanu prevelikim unosom šećera, onda ne može da se fokusira na borbu protiv virusa ili gripa. Zato je jedan od prvih saveta da u vreme prehlade ili gripa ograničite unos slatkiša bogatih rafinisanim šećerom, kaže za 24sata.hr mag. nutricionizma Sandra Marić Bulat.

"Ipak, šećer nije jedina hrana koju u vreme bolesti treba izbegavati. Mlečni proizvodi takođe mogu da izazovu upalu, kao i da povećaju proizvodnju sluzi u telu. Povećana proizvodnja dovodi do toga da nos više curi, pa je u vreme kad su simptomi jako izraženi, mleko bolje izbegavati. U ovu grupu spada i alkohol, iako ljudi rakiju često hvale da pomaže kod prehlade", kaže Sandra Marić Bulat i dodaje da prerada alkohola opterećuje organizam, pa on nikako ne pomaže oporavku od zimskih bolesti.

"Ako želimo da imunitet bude usmeren na borbu protiv bolesti, ne smemo da dozvolimo da se u vreme bolesti telo bavi detoksikacijom jetre i krvotoka od alkohola. U tom slučaju, alkohol će ometati oporavak organizma od virusa i gripa", kaže nutricionistkinja. Iako se ponekad čini da ljuti začini pomažu kod začepljenog nosa, dobro ih je izbegavati, jer začinjena hrana dodatno pogoršava curenje iz nosa, a može da pogorša i stanje upaljenog grla, dodaje Sandra.

S druge strane, prema njenim rečima, sva hrana bogata antioksidansima, poput voća, povrća i orašastih plodova, jača imuni sistem i pomaže da se lakše izborimo sa simptomima virusnih infekcija. "Skoro svo voće i povrće sadrži vitamin C, dok su zeleno lisnato povrće i orašasti plodovi bogati vitaminom E, a to su antioksidansi koji su važna potpora imunitetu. Preporučuje se kuvano povrće, jer je lako svarljiva hrana", kaže nutricionistkinja.

Za jačanje imuniteta preporučuje se tri puta nedeljno jesti supu, dodaje. Takođe, korisno je birati namirnice koje su bogate cinkom. "Reč je o važnom nutrijentu koji pomaže imunom sistemu u borbi protiv bakterija i virusa. Hrana sa visokim sadržajem cinka uključuje crveno meso, piletinu i mahunarke, kao i mleko i jogurt, koji povećavaju proizvodnju sluzi, pa se nemojte oslanjati na mlečne proizvode ako vam curi nos i kašljete", savetuje Sandra Marić Bulat.

Zimi je, dodaje, dobro voditi računa i o nadoknadi vitamina D, budući da ima manje sunca. "To utiče na naš imunitet. Zimi niko od nas ne dobija dovoljno vitamina D. Ipak, teško ga je osigurati prirodnim putem, jer telo ne može da ga iskoristi u dovoljnim količinama iz namirnica, pa nije na odmet uzeti vitamin D u obliku dodatka ishrani", savetuje nutricionistkinja.

BONUS VIDEO:

(24sata.hr/MONDO/T.V.)