Zdravlje

NEMA SIMPTOME, BOLOVE, KRVARENJE, NIŠTA! Pregledajte se, dr Jeremić upozorio na podmuklu infekciju koja dovodi do SMRTI

Autor Tamara Veličković

Kako izgledaju simptomi i da li rak grlića materice može da se prepozna na vreme, otkrio je ginekolog dr Igor Jeremić.

Izvor: K1 Televizija/Printscreen

Od raka grlića materice u Srbiji godišnje oboli 1.500 žena, a život izgubi njih 500, navodi K1 televizija. Među obolelima je sve više mladih žena i devojaka. Veliki problem je što je ova bolest u ranoj fazi asimptomatska. Neobičan vodenkast sekret ili onaj sa sukrvicom mogu da budu prvi znaci, a kako izgledaju ostali simptomi i može li rak grlića materice da se prepozna na vreme, otkrio je ginekolog dr Igor Jeremić.

"Grlić materice je deo materice koji je dostupan očima, vidljiv deo", rekao je dr Jeremić i objasnio čemu služi Papa test. "Ovaj test postoji već 100 godina i uzimanjem brisa gde se uzimaju i ispituju te površne ćelije, gleda se da li postoji promena na njima koja bi ukazala da postoji i promena u tkivu. Međutim, ono što je osnov svega - HPV infekcija je infekcija na preskok. Ono što sa Papa nalazom uzmete u prvih milimetar, dva, već na trećem milimetru možete da imate tešku prekancerozu i karcinom grlića materice", rekao je dr Jeremić i objasnio kako promena može da se uoči godinu i više pre lošeg PAPA nalaza.

"Kolposkopski, pa i golim okom mogu da vidim promenu. Meni ne treba ni HPV tipizacija, ni kolposkopski nalaz da bih znao da je kod te žene grlić u lošem stanju. Godinu i više pre lošeg PAPA nalaza se može uočiti promena. To je ono o čemu sam pričao - ti imaš organ pred svojim očima, a ti veruješ papiru koji radi patolog, citolog, u laboratoriji, a ne veruješ svojim očima. Ali to je stav anglo-saksonske medicine", rekao je ginekolog.

Simptomi HPV infekcije

"Svi traže neke simptome. HPV infekcija ne daje simptome, niti bolove, niti krvarenje, niti pojačan sekret, to nije stvar HPV infekcije", objasnio je doktor Igor Jeremić i istakao da su mlade devojke podložnije teškim predkancerogenim stanjima. "Problem je što HPV infekcija ima daleko maligniji oblik, podložniji je organizam mladih devojaka. Lakše se prave te promene kod mladih. Na opšte stanje organizma utiče način života mladih. Prvo i osnovno, doktor mora da pogleda grlić materice. Prevencija, redovni pregledi su ključ", zaključio je ginekolog dr Jeremić.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)