Kuhinja je srce jednog domaćinstva, tu nastaje sva magija topline doma, ukusna i sveža hrana. Vrlo je važno da pravilno skladištimo namirnice i hranu kako se ona ne bi pokvarila, a mi da ne bismo "bacali" novac.
Naučnica Britani Luis za Si-En-En objasnila je kako da produžimo svežinu omiljenim namirnicama i sprečimo da se pokvare pre vremena. Na taj način ne samo da ćete uticati na sopstveno zdravlje, već ćete sprečiti bacanje hrane.
"Dosta hrane bude protraćeno, ljudi je kupuju u velikim količinama, a onda je ne jedu", započela je Britani.
Kako biste sačuvali hranu, smanjili zagađenje,ali I svoje troškove postoji nekoliko stvari koje biste mogli da primenite:
- Prvo je vreme. Što duže čuvate neku namirnicu, to su veće šanse da se pokvari.
- Zatim kiseonik. Čuvanje hrane na otvorenom dovodi do oksidiranja hrane. Na primer, vrlo često možete da vidite kako jabuke postanu braon kada ih duže držite u korpi za voće.
- Treća stavka je vlaga. Vlažna mesta dovode do razmnožavanja bakterija i stvaranja buđi.
- Svetlost. Na svetlim mestima pojedine namirnice, poput krompira mogu da promene strukturu i ukus, te da postanu zeleniji ili proklijaju. Zato se savetuju da krompir držite na tamnom mestu, a kako biste izbegli vlagu, stavite ga u prozračnu vreću.
Takođe važno je da ostale namirnice držite podalje od bananajer one ispuštaju supstancu etilen koji pomaže da se ubrza sazrevanje. Salata je takođe još jedna namirnica koja se brzo kvari. Zato nakon što operete zelenu salatu ili neku drugu, stavite je u posudu sa sirćetom i vodom. Zatim papirnim ubrsom pokupite višak tečnosti. Bakterije ne vole kiselu sredinu. S druge strane, bakterije se najviše razmnožavaju u vodi.
BONUS VIDEO:
(MONDO/T.B.)