Vlatka Lejk iz kompanije Space Station kaže da ljudi često prave grešku što banane drže zajedno sa ostalim voćem, zbog čega drugo voće brže truli.

Ona ističe i da će višak vode koji ostane na voću nakon pranja skratiti "rok trajanja" ovih namirnica iako stoje u frižideru, zbog čega savetuje da voćke držite umotane u ubrus.

Evo još nekoliko saveta.

Voće i povrće držite odvojeno

Vlatka kaže da mnogi ljude prave grešku što na istom mestu drže i voće i povrće u frižideru.

Supstanca etilen koja se nalazi u jabukama, lubenicama, bananama, paradajzu, avokadu, breskvama, kruškama, nektarinama, šljivama i drugom voću i povrću, ubrzava truljenje drugih namirnica.

Ona kaže da je najbolje da ove namirnice kupite sveže, operete, isečete i držite u zatvorenoj posudi, kako etilen ne bi uticao na drugu hranu.

Zamotajte krastavce

Odmah ih operite i posušite jer voda koja se zadrži skraćuje rok trajanja krastavcu. Zamotajte ga u ubrus, stavite u papirnu kesu i držite u frižideru.

Salade držite u posudama

Kada je reč o salatama poput zelene salate, čiji listovi lako postanu braonkasti i suvi, Vlatka savetuje da ih operete, posušite, umotate u ubrus i držite u zatvorenoj posudi.

Paradajz i avokado bi trebalo držati izvan frižidera dok ne budu potpuno zreli.

Gde čuvati krompir

Luk, krompir i praziluk bi trebalo da držite na tamnom, hladnom mestu da bi što duže bili sveži, tako da je najbolja opcija korpa u ostavi, recimo.

Izbegavajte da ih držite u plastičnim kesama jer će im to skratiti rok trajanja, a kada je reč o luku, možete da ga ubacite u staru najlonsku čarapu i olačite negde u ostavi, na hladnom, suvom mestu.

Ukoliko načnete luk i ne upotrebite ceo, najbolje je da ga onda stavite u kesu, pa u frižider – tako može da "izdrži" još oko nedelju dana.

Isecite citrusno voće

Najpre, držite citrusno voće u frižideru, a ako vam se učini da postaje sve mekanije, isecite ga i zaledite zajedno sa vodom u posudi za led – ovakve kocke leda će osvežiti svako piće.