Skorbut povezujemo uglavnom sa nautičarima koji su tokom dugih putovanja patili od drastičnog nedostatka vitamina C, koji je bio posledica nedostataka u ishrani. Ispostavilo se da ova višeorganska bolest nije prošlost. Zaprepašćeni lekari u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji upozoravaju na sve veći broj slučajeva zaboravljenog skorbuta. Ko treba da brine o sebi?
Skorbut je višeorganska bolest uzrokovana teškim i hroničnim nedostatkom vitamina C. To je uglavnom pogodilo mornare koji su išli na duga morska putovanja. U 18. veku, škotski lekar Džejms Lind je ukazao na agrume (pomorandžem, limun i grejpfrut) kao na najbolji izvor vitamina C. Oni ne samo da su pomogli u lečenju, već su i sprečili razvoj bolesti. Ovo saznanje učinilo je da se skorbut mnogo manje dijagnostikuje u većini zemalja širom sveta.
Nažalost, nedavne studije pokazuju da se broj pacijenata sa ozbiljnim nedostatkom vitamina C ponovo povećava. Studija iz jula 2024. koja je proučavala prijem pedijatrije u SAD pokazala je da su se prijavljene stope pedijatrijskog skorbuta utrostručile između 2016. i 2020.
Zauzvrat, početkom oktobra, lekari u Kanadi prijavili su slučaj 65-godišnje žene sa skorbutom. Oni su upozoravali da se to ne shvata isključivo u smislu arhaične dijagnoze mornara iz 18. veka. U oktobru su lekari u Australiji takođe dokumentovali slučaj skorbuta. To se odnosilo na muškarca srednjih godina nakon barijatrijske hirurgije, koji je prijavio da je zbog niskih primanja preskočio neke obroke ili da su ti obroci bili siromašni kada je u pitanju vitamin C.
Ko je u najvećem riziku od razvoja bolesti?
Stručnjaci ukazuju na tri grupe pacijenata koji su posebno osetljivi na skorbut. To uključuje uglavnom starije osobe. Zbog smanjenog apetita, ređe jedu voće i povrće koje sadrži velike doze vitamina C. Štaviše, neki stariji ljudi ne mogu da priušte da ih kupe jer su cene svežih proizvoda veoma visoke. Ovaj problem se tiče i mlađeg dela društva, koji iz finansijskih razloga retko bira voće i povrće u prodavnici ili ga kupuje mnogo manje nego što bi trebalo. Prema rečima lekara, u grupu u opasnosti od nedostatka vitamina C spadaju i deca sa poremećajem iz autističnog spektra. Ljudi koji zloupotrebljavaju alkohol i gojazni mogu takođe da razviju skorbut.
Drugi faktori koji povećavaju rizik od razvoja bolesti
U ovom slučaju, vredi napomenuti faktore koji povećavaju rizik od skorbuta. To su:
- neadekvatna ishrana - uzrokovana lošim izborom namirnica, uključujući čestu konzumaciju prerađenih proizvoda koji ne obezbeđuju odgovarajuću dozu vitamina C
- nedostatak pristupa svežem voću i povrću u nekim zemljama
- povećanje cena svežeg voća i povrća
- gubitak težine - dijeta sa malo hranljivih materija i/ili lekova koji ubrzavaju gubitak težine može da dovede do ozbiljnih nedostataka
- mentalne bolesti i poremećaji u ishrani - bolesti kao što su depresija i anoreksija dovode do izbora restriktivnih dijeta koje ne obezbeđuju hranljive materije, uključujući vitamin C
- izolacija - stariji ljudi koji žive sami mogu da imaju problema sa pripremanjem uravnoteženih obroka koji sadrže dovoljno vitamina C
- određena medicinska stanja - ljudi sa poremećajima u ishrani ili na restriktivnim dijetama imaju veću verovatnoću da imaju ozbiljne nedostatke vitamina C
Simptomi skorbuta
Vitamin C je odgovoran za niz važnih funkcija u telu, zbog čega simptomi skorbuta mogu da budu raznovrsni. Najčešći uključuju:
- hronični umor
- krvarenje desni
- popuštanje zuba, što dovodi do njihovog gubitka
- sklonost modricama
- gruba ili obezbojena koža sa crvenim ili ljubičastim mrljama uzrokovanim potkožnim krvarenjem
- povećana osetljivost na infekcije
- bol u udovima
I žena iz Kanade i muškarac iz Australije osetili su slabost u nogama i grubu kožu. U početku, lekari nisu verovali da simptomi mogu da ukazuju na skorbut. Pretpostavili su da se bolest danas ne javlja zbog širokog pristupa svežem voću i povrću. Tek naknadne studije su potvrdile veliki deficit askorbinske kiseline u telu.
Kako sprečiti skorbut?
Ako želimo da smanjimo rizik od skorbuta, moramo da osiguramo da dnevna doza vitamina C bude u granicama normale. Za odrasle žene je 75 mg/dan, a za muškarce 90 mg/dan. Kod starijih osoba, alkoholičara, velikih pušača ili tokom bolesti, potreba za askorbinskom kiselinom je veća.
U povrće sa najvećom količinom vitamina C spadaju paprika, peršun, paradajz, kelj, brokoli. U voće spadaju crna ribizla, kivi, mandarine, mango, maline, grejpfrut, limun, pomorandže i jagode. Nepasterizovani sokovi od aronije takođe sadrže vitamin C. U slučaju značajnih nedostataka, mogu da budu potrebni i odgovarajući dijetetski suplementi. Redovno uzimanje i pridržavanje odgovarajuće dijete omogućava vam da dopunite nivo vitamina C u roku od tri meseca.
Lekari ukazuju da skorbut i dalje neće biti uobičajen, ali treba biti oprezan jer su sve češći nedostaci određenih hranljivih materija, uključujući vitamin C.
BONUS VIDEO: