Slušaj vest

Fudbalski klub Borac iz Banjaluke obezbedio je istorijski plasman u grupnu fazu nekog od evropskih takmičenja, po prvi put u bogatoj klupskoj istoriji! Banjalučani su pred svojim navijačima nadoknadili gol zaostatka iz prvog meča protiv KI Klaksvika, a zatim u produžetku stigli i do pobede koja ih je odvela u plej-of kvalifikacija za Ligu Evrope.

Nikola Srećković pogodio je već u 17. minutu i doneo Borcu prednost, srpski fudbaler Deni Pavlović izjednačio je u 53. minutu, a Stefan Savić je pogotkom u 82. minutu izborio produžetke. U dodatnih 30 minuta fudbala videli smo samo jedan pogodak - u dresu Borca pogodio je holandski defanzivac Bart Mejers, čiji je gol iz 93. minuta ispisao istoriju fudbala u Banjaluci.

Borac će u narednom dvomeču za protivnika imati mađarskog šampiona Ferencvaroš i neće moći da računa na ulogu favorita u tom meču, ali su Banjalučani već uradili najveći deo posla ovog leta. Uspeli su da eliminišu dva rivala na svom evropskom putu, što garantuje prvu grupnu fazu za Borac u istoriji - a tek drugu za neki tim iz Bosne i Hercegovine, nakon što je prethodne sezone Zrinjski napravio sličan poduhvat.

Borac je u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona eliminisao Egnatiju, šampiona Albanije, ali zatim u drugoj rundi nije mogao protiv PAOK-a. Grčki predstavnik je eliminisao šampiona Bosne i Hercegovine, koji se preselio u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope i tamo napravio istorijski rezultat jer je pobedom nad KI Klaksvikom obezbedio istorijski prvi plasman u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja.

BONUS VIDEO:

Instagram/milojevic__ivana Nikola Jokić