Slušaj vest

Fudbalski klub TSC iz Bačke Topole drugu godinu u nizu predstavljaće Srbiju u grupnoj fazi evropskog takmičenja. Ovog puta po nešto drugačijem sistemu, bez klasičnih grupa, ali ponovo protiv veoma kvalitetnih rivala. Prethodne sezone se tim sa severa Srbije nalazio u Ligi Evrope, ove će igrati Konferencijsku ligu, a u skladu sa tim su i nešto manje novčane nagrade koje stižu od UEFA.

Ipak, TSC će sasvim dobro profitirati od plasmana u Konferencijsku ligu. Kako prenosi specijalizovani "Football Meets Data", UEFA bi u Bačku Topolu trebalo da pošalje oko četiri i po miliona evra, a u taj novac nisu uračunati rezultati i eventualni uspesi srpskog predstavnika na mečevima koji se igraju tokom jeseni.

Svaki osvojen bod ekipi iz Bačke Topole doneće dodatni novac, a tu su i prodate ulaznice, sponzori i sve ostalo što ide uz učešće u evropskim takmičenjima. Deluje da će TSC na osnovu svega toga sasvim fino napuniti kasu nakon što je u plej-ofu za Ligu Evrope deklasiran od Makabija iz Tel Aviva koji sa klupe predvodi Žarko Lazetić.

Tabela pokazuje da će, pre nego što počne takmičenje, najviše zaraditi Kopenhagen kojem pripada oko 6,5 miliona evra, a zatim slede Čelzi, Fiorentina, Legija, Bašakšehir, Betis... Ukupno će čak osam timova zaraditi preko šest miliona evra samo na osnovu nastupa u Konferencijskoj ligi i koeficijenta u prethodnih pet, odnosno deset godina.

Pri dnu tabele po zaradi je Borac iz Banjaluke, koji se nalazi samo jedno mesto iznad TSC-a. Banjalučanima, koji su prethodne sezone bili šampioni BiH, pripašće skoro 4,6 miliona evra. Najmanje će zaraditi Noa iz Jermenije, a tom timu nekoliko desetina hiljada evra nedostaje do četiri miliona evra i jedini su ispod te granice.

Bonus video:

Arena Sport TSC - Partizan 3:3