Slušaj vest

Britanski list "Gardijan" već deset godina objavljuje listu najtalentovanijih fudbalera sveta i njihovi novinari i dopisnici - sa svih meridijana - često su u pravu u proceni. Počelo je još 2014. godine kada su recimo pisali o Markusu Rašfordu, Dominiku Solankiju i Tosinu Adarabioju, danas fudbalerima Junajteda, Totenhema i Čelsija, a neretko se dešavalo da na ovoj listi viđamo i fudbalere iz Srbije, pa i prostora bivše Jugoslavije.

Na najnovijoj listi, koja obuhvata čak 60 najvećih talenata sveta, našlo se mesta za dvojicu fudbalera iz Srbije. U pitanju su očekivano Andrija Maksimović (17) iz Crvene zvezde i Mihajlo Cvetković (17) iz Čukaričkog, za koje sada već i u Srbiji svi znaju.

"Zvezdin Mesi" je ove sezone eksplodirao u dresu Zvezde, već je igrao u "večitom" derbiju i Ligi šampiona, takođe zabeležio je i debi za seniorsku reprezentaciju Srbije, dok je Cvetković još lane skrenuo pažnju na sebe igrajući za "brđane" i U17 Srbiju.

Andrija Maksimović(1).jpg
Marco Canoniero / Alamy / Alamy / Profimedia 

"Veoma talentovan i elegentan fudbaler koji bi trebalo da se smatra jednim od najvećih talenata sveta gledajući tehniku, viziju i kreativnost. Ali, ostaju svakako nedoumice zbog prilagodljivosti na moderni fudbal: da li je klasična, oldsku balkanska desetka? Može li da se prilagodi i postane više od toga, plejmejker u današnjem fudbalu? Šanse bi bile protiv njega da Maksimović nije toliko talentovan", navodi se u kratkoj analizi "Gardijana" uz podsećanje šta je sve u poslednjih mesec dana uradio u seniorskom fudbalu, što je zapanjujuće.

Što se tiče Cvetkovića, podseća se da je u pitanju napadač koji može da igra na više mesta u špicu, dok se dodaje i da je u pitanju fudbaler koji odmah privlači pažnju kada gledate utakmicu.

20231222ivCukMlad70.JPG
MN Press 

"Sa četiri gola i asistencijom na pet utakmica, bio je jedan od najboljih igrača na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina kada je Srbija stigla do polufinala, a već ima i dosta seniorskih nastupa za klub", navodi se i podseća da ga mnogi već porede sa Laminom Jamalom, protiv koga je igrao i koji mu je rekao "šteta što nisi Španac".

Upravo je i Lamin Jamal na ovo listi, kao i njegovi saigrači iz Barselone Pau Kubarsi i Mark Bernal, a spomenimo još i Estevaa (Brazil) i Kendrija Paeza (Ekvador), fudbalere koje je Čelsi već kupio kao tinejdžere za ogroman novac i već od naredne godine će igrati u Premijer ligi za "plavce". Od igrača sa prostora Ex-Yu, tu su još i Bruno Durdov iz Hajduka i Luka Vušković iz Vesterloa. Obojica su Hrvati.

BONUS VIDEO:

Kurir Džaka se pozdravlja sa srpskim fudbalerima, grli sa Rajkovicem