PROLEĆE 1990.

"Pre Zvezde na 'Maksimiru', umalo nije bio MASAKR na 'Koševu'"

Izvor mondo.ba

"O toj utakmici u Sarajevu se ne zna dovoljno i to bih hteo da naglasim", rekao je nekadašnji napadač Dinama.

Izvor: MN Press

Za Kujtima Šalju, nekadašnjeg napadača Dinama iz Zagreba, utakmica protiv Sarajeva 1990. godine na "Koševu" bila je jedna od najgorih u karijeri.

Tada su "modri" ostali bez titule, a ne na narednom susretu protiv Crvene zvezde, koji je zbog nereda navijača prekinut i registrovan u korist gostiju iz Beograda.

Pre tačno 30 godina dogodili su se neredi koje su mnogi nepravedno i naivno smatrali za početak raspada Jugoslavije, na "Maksimiru" u Zagrebu.

Tamo tada nije bilo tadašnjeg standardnog prvotimca Dinama Kujtima Šalje, koji je zbog isključenja na "Koševu" bio suspendovan.

"Pogrešno se smatra da smo titulu izgubili 13. maja zbog neodigrane utakmice sa Zvezdom na 'Maksimiru' koja se završila 0:3 bez borbe. To se dogodilo ranije, na utakmici u Sarajevu, koja je umalo prerasla u masakr i o kojoj se ne zna dovoljno pa bih hteo to da istaknem", počeo je Šalja za zagrebački "Indeks".

"Na toj utakmici bio sam takođe meta protivničkih divljačkih startova i provokacija na nacionalnoj osnovi. Kulminiralo je kada me je igrač Sarajeva, čini mi se (Dejan) Raičković, pozvao: ''Kujtime!'' Okrenuo sam se i on me opalio glavom u glavu i onesvestio. Iduće što se sećam nakon toga je kako se budim na travi okružen s nekoliko saigrača koji me šamaraju i polivaju vodom kako bih došao svesti", rekao je Šalja, a prenosi zagrebački "Indeks".

"Tek tada sam poludeo i krenuo da se osvetim ovome koji me je tako mučki nokautirao, a za to nije dobio nikakvu kaznu. Došao sam do njega, ali je među nas stao sudija (Zoran) Petrović, kojeg je u glavu pogodila boca kole. Navijači Sarajeva gađali su mene, a pogodili sudiju. On se, naravno, srušio, a utakmica je prekinuta", kaže Šalja.

Tu nije bio kraj košmara za napadača Zagrepčana...

"Usledila je drama u tunelu 'Koševa'. Mene, koji sam poslednji izašao s terena, dočekalo je i okružilo desetak igrača Sarajeva. Bio sam jedini protiv njih, uz mene je bio još samo legendarni Dinamov maser Joža Čačković. Snašao sam se tako da sam od njega uzeo makaze kojima je rezao zavoj za moju bandažu i tim makazama krenuo na igrače Sarajeva. To se jedva smirilo i kako se na kraju završi? Mene, koji sam nekažnjeno napadnut i onesvešćen, suspenduju, a Dinamo, koji je prvo dobio utakmicu 3:0 bez borbe, na kraju je morao da igra novi meč u Sarajevu kako taj klub ne bi ispao iz lige", zaključio je Šalja, koji je u karijeri nastupao još za Partizan, Prištinu, francuski Ren i brojne nemačke klubove.