Završene su sve četvrtfinalne serije u Evroligi - saznali smo da će se za trofej boriti Real Madrid, Panatinaikos, Fenerbahče i Olimpijakos, a dramatičnu završnicu sezone ispratio je i legendarni košarkaš Igor Rakočević. Nekadašnji as Crvene zvezde i reprezen tacije Jugoslavije oglasio se nakon odigranih majstorica sa tvrdnjom da je Evroliga najbolje što košarka može da ponudi!

Iako ima mnogo onih koji će njegovu tvrdnju pokušati da ospore podacima o američkoj košarci i NBA ligi, Rakočević je veoma samouvereno nabrojao šta se njemu najviše sviđa u takmičenju najboljih evropskih klubova. Nekadašnji evroligaški igrač voli taktiku, odbranu i energiju koja se u Evropi razliku od Amerike.

"Izuzetno kvalitetne utakmice plej-ofa Evrolige! Od 4 duela, 3 završena u petoj utakmici, a i četvrti duel se verovatno ne bi završio sa 3-0 da možda i najbolji igrač Baskonije nije bio povređen. Fantastične odbrane, puno taktike, borba za svaku loptu i publika koja razume košarku i aktivno učestvuje. Treneri koji adaptiraju taktiku i izmene u hodu, svakog minuta. Uključenost svih igrača sa klupe, emocije, intenzitet. I povrh svega toga 2 učesnika F4 koji prolaz obezbeđuju u petoj utakmici u gostima. Evroliga je već neko vreme daleko najkvalitetnija košarka na svetu", napisao je na svom Tviter profilu nekadašnji košarkaš Crvene zvezde i reprezentativac.

Tokom igračkih dana Igor Rakočević je imao priliku da oseti košarku i u Evropi i u SAD. Nakon Crvene zvezde u kojoj je ponikao oblačio je dresove podgoričke Budućnosti, Minesote, pa ponovo Crvene zvezde i zatim Valensije, Real Madrida, TAU Keramike, Efes Pilsena i sijene, pre nego što je u crveno-belom dresu završio karijeru.

Crvena zvezda i Baskonija su u čast Igora Rakočevića povukle iz upotrebe dres sa brojem osam, a kao najveći trofeji u karijeri slavnog košarkaša ističu se Evropsko prvenstvo 2001. i Mundobasket 2002. godine. Što se tiče pojedinačnih nagrada, Rakočević je tri puta osvajao trofej Alfonso Ford namenjen najboljem strelcu Evrolige. 

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

Igor Rakočević MONDO/Nikola Lalović