Košarkaši Dalas Maveriksa propustili su veoma dobru priliku da se približe finalu Zapadne konferencije u NBA lige, pošto su na svom terenu poraženi od Oklahome u četvrtom meču serije. Nakon jednog od slabijih izdanja Luke Dončića u ovoj sezoni gosti, koji su bili prvoplasirani tim Zapada u ligaškom delu, su uspeli da naprave preokret u poslednjoj deonici, zabeleže trijumf (100:96) i izjednače na 2:2 u seriji!

Slovenački košarkaš završio je meč sa 18 postignutih poena i 12 skokova, ali uz veoma loše procente šuta. Za dva poena pogodio je tek četiri od svojih 11 pokušaja, dok je za tri poena šutirao 2/9. Nije bio u potpunosti uspešan ni sa linije penala - promašio je dva slobodna bacanja od kojih jedno u samom finišu meča, kada je timu iz Teksasa mogao da donese iznenađenje. Sve to, ali i odlična igra Oklahome u finišu meča uticali su na Luku koji je pokazivao znake nervoze na parketu.

Tokom većeg dela meča najboljeg igrača Dalasa čuvao je Lu Dort, a njih dvojica su ušli u klinč nakon jednog duela posle kojeg je košarkaš Oklahome završio na parketu. Dončić mu je pričao i počeo je verbalni sukob, a morali su da se umešaju sudija i nekoliko košarkaša koji su se našli u blizini. Pogledajte tu scenu:

Kao što smo već rekli, Dalas je propustio veliku šansu da povede 3:1 u polufinalu Zapadne konferencije. Dončićev tim imao je dvocifrenu prednost nakon prve deonice, razliku na svojoj strani čuvali su sve do poslednjeg perioda, a tada je Oklahoma zaigrala kao u ligaškom delu sezone i stigla do preokreta. Poslednju četvrtinu prvi nosioci na Zapadu dobili su sa osam poena razlike, što je bilo dovoljno za pobedu.

Do trijumfa je Oklahomu ponovo vodio Šaj Gildžes-Aleksander, najbolji igrač tima i strelac čak 34 poena. Podršku su mu pružili Čet Holmgren i pomenuti sa Dort sa 18, odnosno 17 poena. Na drugoj strani terena neočekivano je najefikasniji bio Pi Džej Vašington sa 21c postignutim poenom, Dončić je dodao 18, a Kajri Irving podbacio i zaustavio se na samo devet poena.

Naredni meč Oklahoma i Dalas će igrati u četvrtak, rano ujutru, od 03:30 po srpskom vremenu. Taj meč biće odigran pred navijačima Oklahome, koja je ovom pobedom uspela da vrati brejk i sada ponovo ima prednost domaćeg terena u polufinalnoj seriji Zapadne konferencije protiv Dalas Maveriksa.

Rezultati u polufinalima konferencije:

  • Boston - Klivlend 3:1
  • Njujork - Indijana 2:2
  • Oklahoma - Dalas 2:2
  • Denver - Minesota 2:2

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

Dončić psuje sudiju na srpskom SK 1