Slušaj vest

Košarkaška reprezentacija SAD zabeležila je pobedu (86:72) nad Kanadom u prijateljskom meču pred Olimpijske igre u Parizu, ali postoje detalji koji bi mogli silno da zabrinu tamošnje ljubitelje košarke. Pre svega, reč je o prošlosezonskom MVP-iju NBA lige Džoelu Embidu, koji se jako teško snalazi na terenu kada se igra po FIBA pravilima.

Zapravo, čini se da je Kamerunac koji je birao između Francuske i SAD nepripremljen za ovakvu vrstu košarke. On je zbog pet ličnih grešaka isključen već sredinom treće deonice, a ne bi bilo nikakvo izneđanje da se sve to dogodilo iz neznanja - u NBA ligi igrači imaju pravo da naprave šest prekršaja pre nego što završe meč.

Kako se košarka na Olimpijskim igrama igra po FIBA pravilima, u Parizu bismo mogli da vidimo još neki problem američkih reprezentativaca, posebno onih koji nemaju prilike da često igraju za nacionalni tim. Embid debituje za reprezentaciju, nakon što je konačno odlučio da ne predstavlja ni Kamerun ni Francusku na međunarodnoj sceni - zbog toga ne čudi što su ga pojedina pravila potpuno iznenadila.

Što se tiče utakmice, nijedan od igrača američkgo tima nije imao posebno zapažen učinak. Entoni Edvards završio je meč sa 13 poena, Stef Kari dodao je 12, Džru Holidej 11, a dvocifren je bio i Entoni Dejvis sa 10. Lebron Džejms meč je završio sa sedam postignutih poena, dok je Džoel Embid postigao tek pet. U poraženom timu najefikasniji bio je RJ Beret sa 12 poena, dok su Dilon Bruks i Šaj Gildžes-aleksander postigli po 10.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

Arena Sport Lebron Džejms ispalio Nikolu Jokića