Slušaj vest

Crvena zvezda je dovela šest pojačanja u dosadašnjem delu prelazog roka i deluje da je Janis Sferopulos dobio kompletnu ekipu sa kojom će raditi naredne sezone. Ipak trenutno je čak 16 seniora i nekoliko mladih nada u sastavu i možda bi u narednim danima moglo da se očekuje da još neko "otpadne" za narednu sezonu.

Videli smo da je Nikola Topić otišao u NBA, a klub su napustili Džavonte Smart, Adam Hanga, Trej Tompkins, Majk Tobi. Marko Simonović i Fredi Gilespi. Ipak za sada deluje da bi neki igrači mogli da budu van plana za narednu sezonu.

Crvena zvezda za narednu godinu pod ugovorom ima Miloša Teodosića, Jaga Dos Santosa, Kodija Miler Mekintajera, Ajzeu Kenana, Nemanju Nedovića, Branka Lazića, Rokasa Gedraitisa, Ognjena Dobrića, Stefana Lazarevića, Nikolu Kalinića, Majka Dauma, Dejana Davidovca, Dalibora Ilića, Džoela Bolomboja, Luku Mitrovića i Uroša Plavšića. To je 16 seniora, plus se na to treba dodati i mladi Andrej Kostić kao i Filip Radaković koji se vratio sa pozajmice. Pominje se i eventualni povratak Filipa Petruševa, pa se postavlja pitanje da li će neko morati da ide?

DA LI JE VREME ZA MINUTE?

20240605ivParZve06.JPG
MN Press 

Mladi Filip Radaković rođen je 2004. godine i 2022. godine potpisao je četvorogodišnju saradnju sa crveno-belima. Nakon sezone 2022/23 u kojoj je igrao za Mladost iz Zemuna, nastupao je za Borac iz Banjaluke i OKK Beograd prošle sezone i sada će verovatno ponovo ići na pozajmicu. U ovakvoj konkurenciji na krilnim pozicijama teško da je dolazak u prvi tim Zvezde moguć. Takođe mladi Andrej Kostić koji je upisao tri titule sa crveno-belima prošle sezone uz Nedovića i Kenana, ali i Lazarevića, Lazića i Dobrića, pa i Jaga i Teodosića teško da će moći da se nada minutima na bekovskom mestu u Zvezdi. Verovatno je i kod njega vreme da zaigra na nekoj pozajmici.

KO BI MOGAO DA "VISI"?

Dalibor Ilić Stefan Lazarević
MN Press, Yorgos Matthaios/Eurokinissi 

Kada se pogleda sastav Crvene zvezde za narednu sezonu, ali takođe i minutaža prethodne godine postavlja se pitanje kakva je uloga namenjena Stefanu Lazareviću i Daliboru Iliću naredne sezone. Lazarević je kako je sezona odmicala imao sve manju ulogu, a iako jeste igrač zadatka kao neko ko je pre svega pokrivao krilo i krilnog centra sada ima brojnu i kvalitetnu konkurenciju. Da li će ostati da bude podrška sa kraja klupe, videćemo. Sa druge strane nekadašnji povremeni reprezentativac Srbije Dalibor Ilić nikako da napravi iskorak. Prošle sezone je u jednom momentu pre povratka Treja Tompkinsa na teren uspeo da se izbori za minutažu, ali je u finišu sezone opet bio van planova. Da li i njega čeka uloga rezerviste ili možda promena sredine, videćemo.

Videli smo i prošle sezone da je za takmičenje u Evroligi potreban veliki broj igrača, a ove sezone će i ABA imati četiri kola više zbog dva nova tima u ligi - Spartak iz Subotice i Dubai. Uz to mnogo je iskusnih igrača poput Miloša Teodosića, Branka Lazića, Luke Mitrovića u timu, pa će crveno-beli na svakoj poziciji čeleti da imaju makar tri igrača, možda i više pa neće čuditi ako Janis Sferopulos u novu sezonu krene i sa dvadesetak košarkaša u pogonu.

(MONDO, Nikola Lalović)

BONUS VIDEO: 

MONDO/Nikola Lalović Stefan Lazarević