Slušaj vest

U danu istorijske, prve pobede Južnog Sudana na Olimpijskim igrama, mnogi pričaju o "najmlađoj zemlji" koja se takmiči u Francuskoj. Tim koji su ljubitelji košarke u Srbiji upoznali prateći pripreme za Olimpijske igre zablistao je u Lilu protiv Portorika i trijumfalno odigrao svoj prvi meč na Igrama.

Selektor Južnog Sudana Rojal Ajvi govorio je posle meča iskreno i emotivno o velikoj borbi svog tima i saradnik. "Mi nemamo luksuz da posedujemo salu za trening, dvorane i druge objekte. Imali smo teške pripreme u Ruandi, onda smo putovali u Španiju, mnogo se kretali, putovali dugačkim letovima, na kojim su moji momci od 213 centimetara sedeli kraj izlaznih vrata. To su stvari o kojima ljudi ne pričaju. Oni ne znaju kada nam odlože let za sedam sati dok smo u Čadu", kazao je Ajvi, inače nekadašnji NBA košarkaš.

"Luol Deng (predsednik Košarkaškog saveza Južnog Sudana) je četiri godine sve ovo finansirao iz svog džepa. On plaća sale za trening, hotele, avionske karte - sve. Svaka čast Luolu i saradnicima. Ne bismo bili ovde bez njih, niti bismo sastavili ovaj tim da nam nisu pomogli", dodao je selektor Južnog Sudana, a preneo litvanski novinar Donatas Urbonas.

Afrička selekcija skrenula je pažnju na sebe ljubiteljima košarke u Srbiji u uzbudljivoj pripremnoj utakmici protiv Sjedinjenih Država u Londonu, u kojoj je posebno zablistao novi košarkaš Partizana, nekadašnji NBA igrač Karlik Džons. Sa njim i ostalim asovima, Južni Sudan u Lilu očekuju i utakmice protiv selekcije SAD u sredu, 31. jula od 20 čas, a onda i duel protiv Srbije u poslednjem kolu grupne faze, u subotu 3. avgusta od 21. Biće to i poslednji meč Grupe C, posle čega će biti poznato ko će proći u završnicu i putovati u Pariz, u borbu za medalje. Plasman će izboriti po dve ekipe iz svake grupe, uz najuspešnije trećeplasirane, zavisno od uspeha timova u drugim grupama. U svakom slučaju, Južni Sudan je trijumfom protiv Portorika napravio veliki korak ka eliminacijama u glavnom gradu Francuske.

Nebojsa Parausic/© MN press, all rights reserved Karlik Džouns