Slušaj vest

Novak Đoković je posle pobede u prvom kolu Olimpijskih igara javno kritikovao organizatore. Igrao je na startu protiv Metjua Ebdena (Australija) koji je morao da igra singl meč iako tri godine nije igrao u pojedinačnoj konkurenciji. Fokusiran je na dubl, tamo je treći na planeti, pa se to jasno videlo i na terenu gde u je Srbin dao samo jedan gem (6:0, 6:1).

Ispostavilo se da je Đoković bio u pravu i to se vidi i drugog dana takmičenja. U "minut do 12" su se sa turnira povukli Aleks de Minor (Australija) i Kameron Nori (Velika Britanija). Na njihovo mesto ušli su dvojica igrača koji takođe nisu igrali u singlu nekoliko godina, nemaju čak ni renking u pojedinačnoj konkurenciji. U pitanju su Portugalac Francisko Kabral i brat Stefanosa Cicipasa Petros.

Jan-Lenard Štruf je rutinski pobedio portugalskog igrača (6:2, 6:2), dok Talon Grikspor tek igra protiv Grka i očekuje se da će rutinski da reši taj meč. Tako su trojica "dublaša" dobila priliku da zaigraju u singlu i nisu se proslavili. Nisu naravno oni krivi, već organizatori takmičenja koji su doneli takve odluke.

Kurir/Dado Đilas Novak Đoković Olimpijske igre 2024

"Nije bilo nekog velikog pritiska, pričao sam već o tim nelogičnim pravilima i nadam se da će se promeniti. Mnogi singl igrači su čekali. Mogao je i naš Hamad Međedović da dođe i da igra za nekoliko sati", rekao je Đoković na konferenciji za medije.

Na grend slem takmičenja, poput Rolan Garosa, gde se igra teniski turnir na Olimpijskim igrama, postoje singl igrači koji čekaju šansu u slučaju odustajanja nekog od igrača pre prvog kola. To pravilo ne važi na Olimpijskim igrama i tako su teniseri koji nemaju nikakvu želju ni motiv da se takmiče u singlu primorani da se tu nađu. Ne odgovara to previše očigledno ni igračima, a ni navijačima koji plate ulaznicu da bi gledali zanimljiv meč, a ne duel koji više liči na trening... Najbolji primer toga je dao Ebden koji je posle duela sa Đokovićem odlučio da ode u penziju iz singla i igraće samo dubl.

BONUS VIDEO:

RTS/Printscreen Novak Đoković se krsti pred početak Olimpijskih igara