Slušaj vest

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Južni Sudan (96:85) i tako se plasirala u četvrtfinale Olimpijskih igara, čime je ostvaren prvi cilj postavljen pred polazak na turniru. Nije bilo lako, Amerikanci su nas pobedili bez većih problema, mi smo još lakše izašli na kraj sa Portorikom, dok su Južnosudanci bili neverovatno uporni i namučili su nas, pošto su znali da bi pobeda i njima donela prolaz dalje.

U tome su malo preteralo, bilo je mnogo "tuče", faulova na granici nesportskih, međutim dok selektor Svetislav Pešić o tome nije rekao ni reč, njegov kolega Rojal Ajvi se razgalamio. Govorio je o "sudijskoj sramoti" koju je video protiv Srbije (!?), na njegove reči nadovezao se i najpoznatiji Južnosudanac Luol Deng, dok je Pešić na to odgovorio gospodski.

"Fantastična utakmica, veliki spektakl. Neobična ekipa, koja igra verovatno košarku budućnosti, tu nema dileme. Ovako će se igrati košarka za desetak godina. Neće to biti kao hokej na ledu, ali biće brza košarka. Imaju ogromnu mentalnu snagu koja pored svih tehničkih i taktičkih stvari važna. Teško ih je savladati. Imali su dve fantastične utakmice protiv Amerikanaca i tu su podigli samopouzdanje", poručio je Pešić iz Lila.

Sameer Al-Doumy / AFP / Profimedia, Profimedia/Sameer AL-DOUMY / AFP / Srbija - Južni Sudan

Na taj način, Pešić je pokazao poštovanje svom protivniku koji se i nedozvoljenim sredstvima služio u Lilu, igrajući agresivno svih 40 minuta, što je dovelo i do nervoze na našoj klupi, ali nijednog trenutka nije zaboravio na manire i zato je 32 godine mlađem kolegi i ukazao poštovanje.

"Rekao sam i pre utakmice, oni ne gledaju ko je protivnik, gledaju samo svoju igru. Šutirali su 80 puta, ali smo uspeli da ih uvedemo u naš ritam, da igramo odbranu onako kako mi želimo, da se znaju sve pojedinosti. To njima malo teže pada, kada im se oduzme posed i usporava napad. Mi smo imali dobre procente šuta, preko 30 asistencija i 40 skokova. Pored pobede, ova naša igra daje optimizam za ono što nas čeka u četvrtfinalu", zaključio je Pešić optimistično izlaganje nakon obavljenog prvog zadatka na Olimpijskim igrama u Parizu.

Podsetimo, Srbija već u utorak od 14.30 igrati protiv Australije, dok već znamo da će nas posle toga u polufinalu čekati SAD (ako pobedi Brazil). Takođe, važno je napomenuti i da košarkaši Srbije neće biti u olimpijskom selu.

BONUS VIDEO:

RTS Polemika Svetislava Pešića i Bogdana Bogdanovića na tajm-autu